Home / Partijnieuws / LSP Nieuws / LSP-Nieuws. In en om de partij

LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.

Waarom ik lid werd

“Als leerkracht en militant van ACOD was ik altijd overtuigd van de noodzaak van solidariteit over de sectoren heen. Hierdoor nam ik deel aan stakingsposten georganiseerd door ACOD Spoor. Naar aanleiding van de acties van januari dit jaar werd een bevriende syndicalist zwaar gestraft wegens deelname aan de staking. Hij kreeg een dwangsom van 1700 euro en andere zware straffen zoals de vraag van een schorsing van 3 maanden. En dat omdat hij aan een piket deelnam! Ik was woest.

“Er kwam een steuncomité voor deze kameraad en tegen de repressie. Er waren vergaderingen en acties en daar kwam ik LSP tegen. Verschillende LSP-leden waren erg actief in het steuncomité. Ik kon mijn ogen niet geloven: kameraden die solidair, strijdbaar en georganiseerd waren. Enkele weken later ging ik naar publieke activiteiten van LSP en had ik interessante gesprekken. Ik stelde wel duizend vragen en raakte steeds meer overtuigd. Eindelijk had ik een strijdbare en georganiseerde partij gevonden. Militant zijn is erg goed. Maar militant zijn en politiek ondersteund worden, maakt een verschil.

“Zoals Che Guevara zei: ‘De revolutie wordt gemaakt door de mens, maar daarvoor moet hij iedere dag opnieuw zijn revolutionaire geest smeden.’”

Sandra, Brussel

Internationale solidariteit

Deze week waren er verschillende acties met het oog op internationale solidariteit. We namen deel aan de internationale campagne om de Spaanse studentenstaking te ondersteunen. Het succes van die staking – 200.000 betogers! – onderstreept het belang van de internationale solidariteit. Zonder deze campagne was die omvangrijke staking helemaal onopgemerkt voorbijgegaan. Hieronder een foto van de actie aan de Spaanse ambassade in Brussel afgelopen woensdag.

brussel-spanje

De solidariteit werd op prijs gesteld, de Spaanse jongeren maakten van hun acties gebruik om zich ook solidair te verklaren met de Ierse activisten die vervolgd worden wegens deelname aan een protestactie in Jobstown, een buurt van Dublin. Van de 19 vervolgde activisten moest er één voor de jeugdrechtbank verschijnen en hij werd schuldig bevonden maar kreeg geen straf. Dit is wellicht een opstap om ook de 18 anderen te veroordelen. Dinsdag betuigde LSP alvast haar solidariteit met de activisten van Jobstown: protest is geen misdaad!

jobstown

Novembereditie ‘De Linkse Socialist’

dls359Het neoliberale beleid ten dienste van de superrijken en hun meedogenloze multinationals wordt steeds meer betwist. Er was het protest tegen de ‘banksters’ die bij ING toesloegen en een sociaal bloedbad aanrichtten. Er is het groeiende ongenoegen over het besparingsbeleid bij ons, de regering doet er met de begroting nog een schep bovenop onder meer in de gezondheidszorg naar het Angelsaksisch model (waar Ken Loach een pakkende nieuwe film over uit heeft). En nu is er ook eindelijk debat over internationale vrijhandelsverdragen zoals CETA en TTIP. Het groeiende verzet is belangrijk en zoekt naar politieke antwoorden en een programma waarmee overwinningen kunnen geboekt worden. Een krant als ‘De Linkse Socialist’ wil bijdragen in het debat daarover.

Inhoud van onze novembereditie:

 1. Genoeg is genoeg! Michel en zijn dievenbende stoppen
 2. Na groeiend verzet zit CETA vast. Nu doorzetten tegen de dictatuur van de multinationals! || Kort
 3. 24 november: nationale staking en betoging. Gezondheidszorg: het eeuwige kind van de rekening? || Draai naar links door PS: paniekreactie op de opmars van de PTB of is er meer aan de hand?
 4. ING 588 miljoen winst in eerste helft 2016 en toch sociaal bloedbad || Douwe Egberts. 3 miljard winst + fiscale cadeaus = 274 jobs weg. Onaanvaardbaar!
 5. Minimale dienstverlening bij De Lijn… om alle dienstverlening af te bouwen (en protest daartegen te verbieden)
 6. “Vermarkting sociaal werk is rampzalig voor personeel en cliënten” || “Commercialisering van wie uit de boot valt, is onaanvaardbaar”
 7. Poolse vrouwen staken tegen het verbod op abortus en voor het recht op vrije keuze!
 8. Gevaarlijke ideën: Kortere werkweek en nationalisatie onder publieke controle
 9. Vervolg dossier
 10. Spanje: crisis van een land en haar sociaaldemocratie || Welke weg slaat Labour in na Corbyn’s tweede overwinning?
 11. Na Bernie Sanders: hoe de politieke revolutie in de VS verderzetten? || Ierland. Minderjarige activist tegen watertaks schuldig bevonden || Van ‘Pussy Grabs Back’ tot Argentinië: groeiend vrouwenprotest!
 12. “I, Daniel Blake” – misschien wel de beste van Ken Loach || Oliver Stone brengt opmerkelijke film over Snowden
 13. Partijnieuws
 14. CETA, TTIP… Laat de multinationals niet speculeren met ons leven en onze toekomst! || Wereldwijde opflakkering van studentenstrijd voor toegankelijk en degelijk onderwijs
 15. Dankzij Europese subsidies openen neonazi’s een lokaal in Elsene
 16. Kshama Sawant komt naar België