Home / Internationaal / Europa / Minderjarige Ierse activist schuldig bevonden wegens democratisch protest tegen watertaks

Minderjarige Ierse activist schuldig bevonden wegens democratisch protest tegen watertaks

Parlementsleden van de Anti Austerity Alliance en People Before Profit verdedigen het recht op protest. Helemaal links: Paul Murphy.

Parlementsleden van de Anti Austerity Alliance,  People Before Profit en onafhankelijke linkse verkozenen verdedigen het recht op protest. Helemaal links: Paul Murphy.

Een 17-jarige scholier die in november 2014 deelnam aan een protestactie tegen de gehate waterbelasting werd eind vorige week schuldig bevonden door de jeugdrechtbank. Hij werd net als 18 anderen, die later voor gewone rechtbanken verschijnen, beschuldigd van het ‘gijzelen’ van de toenmalige vicepremier Joan Burton (Labour).

Door Matt Waine, gemeenteraadslid van de Anti Austerity Alliance

Vrijdag verzamelden een 100-tal betogers voor de jeugdrechtbank van Dublin in de hoop dat de rechter op basis van het gebrek aan bewijs de jonge activist volledig zou vrijspreken. Het ‘bewijsmateriaal’ was beperkt tot volgende elementen: (1) de jongere zou op een bepaald ogenblik door een megafoon geroepen hebben: “Joan in jouw ivoren toren, dit is de macht van het volk”, (2) hij wandelde rond, (3) hij zat neer en riep anderen op om hetzelfde te doen, (4) hij waaide met zijn armen, (5) hij filmde Joan Burton en zei: ‘Spreek met ons, Joan.’

De rechter oordeelde dat de jonge activist schuldig was, maar verleende meteen uitstel van straf. Als de scholier zich de komende negen maanden ‘goed gedraagt’, dan komt er geen straf. Deze uitspraak is schandalig en moet betwist worden.

Deze uitspraak vormt een precedent. Het is nu voor iedereen duidelijk dat het politieke en gerechtelijke establishment zich opmaakt voor de rechtszaken van volgend jaar. Dan moeten parlementslid Paul Murphy en 17 anderen zich voor gelijkaardige beschuldigingen verantwoorden. Het establishment bereidt zich voor om activisten in de gevangenis te gooien. Als ze schuldig bevonden worden, zullen sommige – misschien zelfs alle – activisten naar de gevangenis moeten. Als Paul Murphy een straf van meer dan zes maanden krijgt, verliest hij zijn parlementaire zetel die hij won op basis van het verzet tegen de waterbelasting.

Dit gaat over het criminaliseren van de beweging tegen de besparingen en de watertaks. Het politieke establishment kan het niet verkroppen dat het moest toegeven op een belangrijk onderdeel van de besparingsagenda, met name de waterbelasting. Het wil een duidelijke boodschap geven: als je protesteert, kan dit je overkomen. Deze repressie is ook ingegeven door een grote angst voor een linkerzijde die gehoor vindt bij honderdduizenden werkenden en jongeren die de besparingen beu zijn. Daarom wordt geprobeerd om activisten, zoals die van de AAA en de Socialist Party, die een massabeweging organiseerden af te doen als gewelddadige betogers. Zoals de advocaat tijdens de rechtszaak stelde: “dit is een recept voor totalitarisme.”

De ernst van deze aanval mag niet onderschat worden. De beslissing heeft ook belangrijke lessen voor werkenden en vakbonden. De afgelopen maanden was er een hernieuwde toename van syndicale strijd met acties van tramchauffeurs, buschauffeurs, personeel in de distributiesector en nu ook leraars en zelfs de politie. Dit zet de regering onder druk. Werkenden eisen hun deel van het beweerde economische herstel. Maar zullen de rechtbanken en de staat gelijkaardige repressie toepassen als werkenden overgaan tot syndicale acties? Zullen arbeiders die een stakerspost zetten door hun werkgevers beschuldigd worden van ‘vrijheidsontneming’? Deze aanval op het democratische recht van collectieve actie moet beantwoord worden.

De campagne ‘Jobstown Not Guilty’ houdt op zaterdag 29 oktober in heel Ierland en ook internationaal acties om solidariteit te betuigen met de jonge activist en de 18 anderen die volgend jaar voor de rechter moeten verschijnen. Met de acties wordt het democratisch recht op protest verdedigd.