LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.


Meetings met Kshama Sawant

De Verenigde Staten werden de voorbije decennia niet echt in verband gebracht met steun aan socialistische ideeën of socialistische verkiezingssuccessen. Maar tijden veranderen. Sinds de Occupy beweging in 2011 waait een nieuwe linkse ideologische wind door het land. Vooral jongeren, die het sterkst worden geconfronteerd met de impact van de crisis, zijn op zoek naar een alternatief op de kapitalistische logica.

Bernie Sanders bewees dit jaar dat er een enorm potentieel bestaat voor een consequent links alternatief. Zijn oproep tot een politieke revolutie werd gesteund door vele miljoenen Amerikanen. Zijn campagne werd helaas stopgezet na de verloren en gemanipuleerde primaries bij de Democraten. Maar dit betekent geenszins het einde van deze beweging.

Kshama Sawant werd de voorbije jaren een nationale bekendheid in Amerika door de successen in Seattle, maar ook daar haar standvastige socialistische standpunten die ze in het nationale politieke debat kon brengen. Zelfs internationaal haalde ze regelmatig de krantenkoppen wanneer de media berichtte over Amerika en de groeiende steun voor socialistische ideeën. Ze lanceerde in mei 2016 een petitie die door 140.000 Amerikanen werd getekend met de oproep aan Bernie Sanders om als onafhankelijke te kandideren.

Kom naar de meetings op 25 november (Gent) en 26 november (Brussel) en ontdek hoe Kshama de toekomst ziet van de politieke revolutie tegen de klasse van miljardairs.

John Nichols, journalist bij The Nation: “Zoals de socialisten 100 jaar geleden beperkt Sawant haar activiteit als gemeenteraadslid niet tot de specifieke strijd waarin ze zelf betrokken is. Ze linkt deze op het nationale en zelfs internationale niveau, ze reist heel wat, ze probeert in de media te komen. Ze maakt zichzelf beschikbaar om de ideeën te verspreiden en dat is het klassiek model.”

Mic.com: “Kshama bewijst dat een socialist niet enkel een verkozen mandaat kan winnen in Amerika maar ook het politieke landschap wijzigen in datzelfde proces. In het geval van Sawant reiken de golven van verandering een heel eind buiten de grenzen van haar stad.”

Deze meetings worden ingeleid door Bart Vandersteene, woordvoerder van LSP. Bart verbleef vele maanden in Seattle en was actief betrokken bij de verkiezingscampagnes van Kshama Sawant. Voor LSP is de wereldwijde uitbouw van de linkse socialistische beweging een belangrijk onderdeel van haar werking. En we zijn dan ook fier om Kshama in Gent en Brussel te mogen ontvangen voor wat ongetwijfeld een heel interessante en unieke meeting zal worden.

kshamagent



Geslaagde meeting in Charleroi

Vorig weekend organiseerde LSP een meeting in Charleroi naar aanleiding van de aangekondigde sluiting van Caterpillar. Enkele veteranen van de arbeidersbeweging, zoals Gustave Dache (destijds delegee bij Caterpillar tot hij in 1970 werd afgedankt wegens een staking) en Silvio Marra (ex-Clabecq), gaven een duidelijk alternatief op de sluiting: een vastberaden en goed georganiseerde strijd. De ervaring van de strijd bij Forges de Clabecq, binnenkort 20 jaar geleden, kan bijzonder nuttig zijn om ook vandaag een strijdbare positie naar voor te schuiven.

Foto’s door Juan:



Goede opkomst voor meetings over Corbyn

De ontwikkelingen in Groot-Brittannië – met een massale beweging ter ondersteuning van Labour-voorzitter Corbyn en zijn radicale voorstellen – zijn hier niet erg bekend. De gevestigde media berichten weinig over dit nieuwe fenomeen. Maar tal van syndicalisten en jongeren zijn enthousiast over die snelle opkomst van een nieuwe massale politieke kracht die het volledige establishment doet sidderen en beven. De afgelopen dagen waren er geslaagde meetings in Gent, Brussel, Antwerpen en Luik (straks is er nog een meeting in Bergen) met Roger Bannister van de Socialist Party en Eric Byl langs Nederlandstalige kant en Nicolas Croes langs Franstalige kant namens LSP. Hieronder foto’s van de meetings in Gent (55-tal aanwezigen), Brussel (65) en Antwerpen (25):

-> Een reeks foto’s van de meeting in Brussel vind je via deze link.

meeting-roger-gent
Gent
Brussel
Brussel
Antwerpen
Antwerpen



Leesbundels voor wie het marxisme beter wil leren kennen

We werken aan een reeks leesbundels met korte teksten die nuttig zijn om een scherper inzicht te verwerven over de crisis van het kapitalisme en het socialistisch alternatief op dit systeem. Momenteel zijn er drie delen die al verspreid worden, voornamelijk onder jonge en nieuwe leden maar ook onder oudere leden die graag eens een opfrissing van enkele basisideeën krijgen. In verschillende regio’s zijn er ook leesgroepen waarbij deze teksten gezamenlijk besproken worden.

Hieronder afbeeldingen van de covers van deze bundels. Contacteer ons als je een pdf ervan wil toegestuurd krijgen: redactie@socialisme.be

brochure1

brochure-2

brochure-3

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie