Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



80.000 Afghaanse vluchtelingen terugsturen

De EU wil 80.000 Afghaanse vluchtelingen terugsturen. Het sloot een ‘akkoord’ met de Afghaanse regering om dit op een “waardige, veilige en ordelijke manier” te doen. De EU staat in voor het grootste deel van de ontwikkelingshulp aan Afghanistan, de regering had dan ook weinig keuze om het akkoord aan te nemen. Er wordt onder meer gedacht aan de bouw van een speciale terminal op de luchthaven van Kaboel om de toestroom aan terugkerende vluchtelingen op te vangen. Eind 2015 werden 60% van de Afghaanse asielaanvragen in de EU positief beantwoord tegenover 43% in 2014. De problematische veiligheidssituatie in Afghanistan leidt tot dat hoger percentage.


Jobs, jobs, jobs

Om het vakbondsprotest van vrijdag 7 oktober nog voor de acties af te kraken, kwam werkgeversfederatie Agoria met het aloude argument van de jobs, jobs, jobs. Een woordvoerder verklaarde dat het vakbondsprotest “dreigt het fragiele herstel van de conjunctuur en de werkgelegenheid teniet te doen.” Agoria stelde nog dat er in de technologische industrie dit jaar nog 3.000 jobs zullen bijkomen en dit ondanks de ontslagen bij Caterpillar. Alleen is het niet duidelijk of het gaat om een belofte zoals die van VOKA eind augustus: toen verklaarden een reeks werkgevers dat ze in de komende drie jaar 100.000 nieuwe jobs zouden creëren. Eén van de ondertekenaars was de CEO van ING…


Het alternatief van SP.A?

Het neoliberale verhaal van loonlastenverlagingen die jobs opleveren, werkt niet. Toch blijft ook John Crombez van SP.A dit verdedigen. In een uitgebreid interview met De Tijd afgelopen weekend stelde hij zijn programma voor: “Ik denk aan een lastenverlaging van 10%. Daardoor zouden er veel jobs bijkomen en stijgt de koopkracht, wat goed is voor de economie. Met meer groei wordt het gemakkelijker om het begrotingstekort weg te werken.” Meer van hetzelfde beleid dus. Wel interessant in het interview was de opmerking van Crombez over het aantal voltijdse jobs. Van de 70.000 nieuwe jobs in de private sector sinds eind 2014 zijn er volgens Crombez amper 9.000 voltijdse jobs. Niet verwonderlijk dat er deze week ook artikels verschenen over de opmars van deeltijdse arbeid.


Eigen aan het kapitalisme…

In het kader van de begrotingsonderhandelingen liet VLD-voorzitster Rutten weten dat de versnelde degressiviteit van werkloosheidsuitkeringen nodig is. Dat voorstel haalde het niet, zogezegd als ’toegeving’ voor CD&V dat een ‘sociaal gezicht’ moet proberen aan te nemen op basis van niet-genomen maatregelen. Er was eerder in De Tijd ook een opmerkelijke kritiek op een aanval op de werklozen. Opmerkelijk wegens de hoek van waar die kritiek kwam: de neoliberale denktank Liberales. In een opiniestuk stelde Andreas Tirez eerst dat de ontslagen zoals bij ING en Caterpillar nu eenmaal “eigen zijn aan ons economisch kapitalistisch model” om vervolgens de “pechvogels” die de “schaduwzijde” van het kapitalisme vormen toch iets te gunnen: “Het is een kerntaak van de overheid om een kader te scheppen dat de opvang en indien nodig de omscholing van de pechvogels regelt. (…) Het zou bijzonder cynisch zijn, mocht er in de komende begrotingsronde net bespaard worden op de middelen die de schaduwzijde van het kapitalisme kunnen verlichten. Die middelen zijn broodnodig om het kapitalisme te kunnen verantwoorden.”



Een derde van Vlaamse daklozen is minderjarig

De Morgen schreef dinsdag: “Zowat een derde van alle Vlaamse dak- en thuislozen is minderjarig. Concreet moeten meer dan 1.700 kinderen leven zonder een vast thuis. “Ze worden vluchteling in eigen land”, stelt het kinderrechtencommissariaat. Zo’n 1.728 kinderen kwamen in 2014 in de thuislozenzorg, een doorgangswoning of in de winteropvang terecht. Een meerderheid leeft al langer dan een half jaar in een onzekere woonsituatie. Het Kinderrechtencommissariaat bundelt die cijfers en getuigenissen in een nieuw rapport. Zo wijst commissaris Bruno Vanobbergen erop dat dak- en thuisloze kinderen en jongeren extra kwetsbaar zijn. “Het zorgt voor veel onrust en stress in hun leven. Zij moeten telkens op zoek naar een nieuwe school en nieuwe vrienden. “Je moet je niet te veel aan de nieuwe vriendjes hechten”, zei een moeder bijvoorbeeld tegen haar kind. Het toont hoe groot de impact is. Zij worden vluchteling in eigen land.” Er wordt onder meer voorgesteld om in te zetten op preventie maar ook op sociale woningen. Kortom, op het soort maatregelen waar de regering op wil besparen.



Het Vlaams Belang zegt helemaal niet wat u denkt…

Op de Facebookpagina van het Anti-Fascistisch Front werd deze week gereageerd op de peiling van De Standaard en VRT naar enkele standpunten van de Vlamingen. Daaruit blijkt dat de stelling van het Vlaams Belang dat deze partij “zegt wat u denkt” helemaal niet klopt. Het AFF schreef: “Er werden bij deze bevraging ook vragen gesteld over de islam, en dan blijkt dat de Vlamingen toch enigszins anders denken dan het Vlaams Belang ons wil voorhouden. Maar liefst 67 procent heeft er geen probleem mee om in een winkel bediend te worden door een moslima met een hoofddoek. Eind augustus lanceerden het Vlaams Belang Antwerpen en het VB-vehikel Vrouwen Tegen Islamisering anders nog een campagne om winkels te boycotten waar het personeel een hoofddoek mag dragen (Schoenen Torfs, supermarkten Albert Heyn en Hema…). Het VB zegt dus niet wat een overgrote meerderheid van de Vlamingen denkt. “Het belijden van de islam moet in België verboden worden”, is een andere stelling die aan de ondervraagden voorgelegd worden. Dat is niet helemaal wat het VB zegt – het VB wil de schamele subsidiëring stopzetten en met alle mogelijke middelen het belijden van de islam ontmoedigen – maar het is wél waar het VB op aanstuurt. “Europa mag nooit Eurabië worden. Geef Europa aan de Europeanen en besef dat de islam in Europa niet thuishoort”, zei Filip Dewinter bij een protestactie in mei vorig jaar in Antwerpen. Welnu, slechts 17 % van de Vlamingen is het daarmee eens. De hoogste score vinden we uiteraard bij de VB-kiezers, maar daar is het nog altijd maar 43% die het ermee eens is. Niet eens een meerderheid van de VB-kiezers is het eens met wat Filip Dewinter over de islam zegt.”



Arbeidsduurvermindering, betaald door de werknemers

Het aantal werknemers dat vier vijfde werkt is sinds 2000 verdubbeld. 13,8% van de vrouwen tussen 25 en 29 jaar werkt in een dergelijk ritme. Vrouwen ouder dan 30 jaar werken meer halftijds. Volgens Jan Denys van Randstad is vier vijfde werken voor veel jongeren “eigenlijk gelijk aan een voltijdse baan.” De Standaard merkte ook op: “Wie vier vijfde wil werken, krijgt weinig tegenwerk. Nogal wat werkgevers zien een vier vijfde baan als een verkapte besparing: de weggevallen ‘productie’ wordt door de betrokken werknemer opgevangen in zijn resterende werktijd of overgenomen door zijn collega’s, zonder extra aanwerving.” Anders geformuleerd: de afbouw van collectieve diensten maakt een voltijdse job voor steeds meer mensen, zeker vrouwen, onmogelijk. Daar maken de werkgevers gebruik van om een arbeidsduurvermindering door te voeren zonder bijkomende aanwervingen, met verhoging van de werkdruk en vooral met daling van de lonen. We werken hierdoor gemiddeld minder op een week, het gaat stilaan in de richting van de 30 urenweek, maar niet op basis van een algemene maatregel waarbij het met loonbehoud is. We werken minder lang en betalen daar zelf voor met loonverlies.



GAS-waanzin

Woensdag schreef Het Nieuwsblad: “Wie te luid praat of belt in de bibliotheek van Kortrijk, riskeert voortaan een GAS-boete van liefst 350 euro. Dat werd maandagavond goedgekeurd door de gemeenteraad, aldus Het Laatste Nieuws. Ook eten en/of drinken wordt bestraft. Het nieuwe reglement geldt zowel in de hoofdbibliotheek (Leiestraat) als in de tien andere filialen. Bij de mogelijke inbreuken staan nu onder meer storend mediagebruik (te luid bellen of een laptop of tablet die te luid staat, bijvoorbeeld), te luid praten, eten en drinken op plaatsen waar dat niet toegestaan is en onrespectvol en agressief gedrag.”



Terwijl Michel het parlement toesprak…

… zat schaduwpremier zijn krant te lezen in de cafetaria van het parlement. Een taakverdeling heet zoiets.



Cuba of VS: keuze tussen pest en cholera?

De groei van PVDA in de peilingen is belangrijk en uitstekend nieuws voor al wie zich tegen de neoliberale besparingsmachine verzet. Het leidt ook tot veel mediabelangstelling. Jammer genoeg zijn er daarbij soms ook uitschuivers zoals de stelling van PVDA Kamerlid Marco Van Hees die op RTL een snelle keuze moest maken tussen het regime in Cuba en dat in de VS, waarop hij stelde dat dit een keuze tussen pest en cholera is… Een kritische benadering van het Cubaanse regime is uiteraard noodzakelijk, maar dit ging wel heel ver. Zie dit fragment op ongeveer 4:50



Productplacement

Is het productplacement of toevallig goed gevallen reclame?
samengevat

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig