Home / Foto's / Brussel. Solidariteit met het personeel van ING en AXA

Brussel. Solidariteit met het personeel van ING en AXA

29875745880_2d022624ab_bDeze morgen kwamen ongeveer 600 mensen bijeen voor de zetels van ING en AXA aan de Marnixlaan. Er werd een solidariteitsactie gehouden met het bedreigde personeel. Zowat 200 filialen van ING waren vandaag dicht. De groep kondigde eerder aan dat er 3.158 jobs in België verdwijnen bij ING en nog eens enkele honderden bij dochterbedrijf Record Bank. Het gaat om bijna de helft van het personeel. Na het afblazen van de algemene staking die in mei al werd aangekondigd voor 7 oktober, werd de actie aan ING een verzamelpunt voor veel militanten.

Door Julien (Brussel)

Net zoals bij Caterpillar werd de beslissing van ING niet ingegeven door verliezen. Integendeel, er zijn grote winsten maar die volstaan niet voor de winsthonger van de aandeelhouders. Om de winsten verder op te drijven wordt een deel van het personeel bij het grof vuil gezet terwijl de anderen nog meer zullen uitgeperst worden. Het neoliberale dogma dat een fiscaal voordelig klimaat zou leiden tot nieuwe jobs, wordt eens te meer doorprikt.

Het groot aantal collectieve afdankingen van de afgelopen weken leidt tot een grote woede onder de werkenden. In die context kan elke vonk tot een nieuwe sociale explosie leiden en aanleiding geven tot een beweging zoals die in de herfst van 2014 toen er een actieplan was met een grote betoging met 150.000 deelnemers, een reeks provinciale stakingen die opbouwden naar een nationale algemene staking. De regering was aan het wankelen, maar de vakbondsleiders twijfelden en kwamen niet met een ernstig vervolg voor de beweging.

We mogen niet toelaten dat deze regering nog twee jaar verder kan doen. Dat is onaanvaardbaar. We moeten het verzet tegen de ontslagtsunami opvoeren. We kunnen daarvoor het beste vertrouwen op onze eigen kracht en ons sterkste punt: ons aantal. Door samen in actie te komen, kunnen we de regering wegkrijgen en kunnen we de eis van nationalisatie onder democratische controle en beheer van de werkenden uit de getroffen bedrijven en de gemeenschap in het algemeen verdedigen.

Foto’s door Juan:

Foto’s door Els en Mario:
Bruxelles. Rassemblement de solidarité avec les travailleurs d'ING et d'AXA