Antwerps protest tegen vermarkting sociaal werk

30171160765_4cd3a81938_z

Het Antwerpse stadsbestuur wil van de eerste projecten van het sociaal werk die vermarkt worden een precedent maken. Dat gaf schepen Duchateau met zoveel woorden toe op de lokale televisie. Nu worden onder meer woonbegeleiding, samenlevingsopbouw en de begeleiding van drugsverslaafden (Free Clinic) en daklozen (De Vaart) bedreigd. Dat de daklozenbegeleiding door G4S zou uitgebaat worden, leidt tot grote woede. Maar ook in de andere onderdelen van het sociaal werk komt deze maatregel hard aan bij het personeel en eigenlijk nog meer bij de cliënten.

De protestactie aan het Antwerpse stadhuis vandaag werd ondersteund door vakbondsmilitanten van diverse sectoren, onder meer uit de petrochemie, de distributiesector, havenarbeiders, … Het is nuttig dat een strijd zoals die in het sociaal werk actieve steun en solidariteit krijgt van de volledige arbeidersbeweging. Het stadsbestuur richt veel aandacht op dit punt van de aanval en kondigt nu al aan dat dit slechts het begin is. De keuze om sociaal werk aan de winstlogica te onderwerpen, toont het cynisme van de neoliberalen. Ze zijn niet om de zwaksten in de samenleving bekommerd, integendeel: zelfs de zwaksten worden aan de winstwoede onderworpen. Hoeveel ING’s en Caterpillars zijn er nog nodig om de waanzin hiervan aan te tonen?

Opmerkelijk op de actie was de aanwezigheid van een grote delegatie sociaal werkers uit Brussel waar een solidariteitsstaking werd gehouden uit protest tegen het ‘tenderen’ van delen van het Antwerpse sociaal werk. Er zijn heel wat specifieke problemen in het Brusselse sociaal werk door het tekort aan middelen en collega’s. Daarbovenop weten ze dat het Antwerpse voorbeeld navolging zal krijgen indien het erdoor komt. Ook voor een volgende actie op 27 oktober zullen de militanten van CAW Brussel mobiliseren. Verder waren er veel studenten van de opleiding sociaal werk van de KDG Hogeschool, een groep van 200 studenten kwam naar de actie. Zij vrezen natuurlijk voor hun toekomstige tewerkstelling indien het stadsbestuur voor het toekennen van contracten aan private bedrijven het gebrek aan opleiding net als een positief punt bestempelt.

Op de actie waren er enkele toespraken en werden enkele personeelsleden uit de sector symbolisch verkocht aan de laagst biedende. Pijnlijk genoeg moest één van de ‘verkochte’ personeelsleden na de actie snel terug naar de werkplaats omdat de directie er net deze namiddag kwam uitleggen waarom er afgedankt wordt…

De volgende actie is op 27 oktober aan de OCMW-Raad. Daar wil het stadsbestuur de beslissing doordrukken om G4S Care de daklozenbegeleiding te laten organiseren. Voor het stadsbestuur ligt de beslissing al vast, maar protest kan wel degelijk een verschil maken. Het breed gedragen ongenoegen tegen de uitverkoop van het sociaal werk omzetten in een protestbeweging kan zorgen voor een krachtsverhouding waarmee het stadsbestuur gestopt wordt en waarmee een discussie opgestart wordt over welk sociaal werk we willen en uiteindelijk ook welke samenleving daarvoor nodig is.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie