Home / Partijnieuws / LSP Nieuws / LSP-Nieuws. In en om de partij

LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.

Campagne: ‘Stopping the banksters’

Er is campagnemateriaal voor de afdelingen naar aanleiding van het nieuwe sociale bloedbad bij ING. Er is een facebookpagina ‘Stopping the banksters’ opgezet, er zijn ook kleine affiches, badges, en steunlijsten. Daarnaast is er een extra bijlage op ons maandblad met een artikel over ING en een evaluatie van de betoging van 29 september. De woede rond deze afdankingen is groot, LSP-militanten kunnen daar gebruik van maken om het verzet tegen de rechtse regering en de greep van de multinationals uit te bouwen en te versterken.

Banner (ook bruikbaar op facebook):
banner

Affiche, steunlijst en badges

Affiche, steunlijst en badges

ALS-meetings

Deze week waren er startmeetings van de Actief Linkse Studenten in Gent en Antwerpen. Die waren telkens succesvol en erg interessant. In Gent was het thema de strijd tegen de greep van de multinationals op ons leven, onder meer via TTIP maar ook met massale afdankingen zoals bij ING. In Antwerpen was het thema de strijd tegen discriminatie en tegen het asociaal beleid. Met de actualiteit van ING en de poging van het Antwerpse stadsbestuur om een deel van het sociaal werk aan een multinational te verkopen, werd uiteraard ook op de strijd tegen de ‘banksters’ en andere multinationale gangsters ingegaan. De opkomst voor beide meetings was bescheiden met respectievelijk 30 en 20 aanwezigen, maar tal van nieuwe gezichten gaven meteen mee dat ze zich actief willen engageren.

Meeting in Antwerpen. ALS-voorzitter Jonas spreekt.

Meeting in Antwerpen. ALS-voorzitter Jonas spreekt.

‘De Linkse Socialist’: een strijdbare krant die uw steun verdient en nodig heeft

Oubollig en conservatief, zo werden onze socialistische ideeën rond de eeuwwisseling opzijgezet door de ‘moderne’ liberale yuppies. Wat een nachtmerrie moet het voor hen zijn om in de VS stadia te zien vollopen om te luisteren naar een speech van de grijze socialist Bernie Sanders. In Groot-Brittannië kwamen deze zomer meer dan 75.000 mensen luisteren naar Jeremy Corbyn op zijn vele meetings doorheen het land. Zijn tegenstander, Owen Smith, gepokt en gemazeld in de traditionele politiek, kreeg nog geen kantine van een voetbalploeg uit de vierde provinciale gevuld met zijn sympathisanten. De rechtervleugel van de partij schreeuwt moord en brand dat Labour met Corbyn en zijn oubollige ideeën nooit verkiezingen kan winnen. Maar onder de gewone bevoling leeft een ander gevoel. Als enige klassiek partij in Europa kent Labour geen daling van haar lidmaatschap. Op een jaar tijd verdubbelde haar lidmaatschap tot 515.000 (met daarbovenop nog tienduizenden geregistreerde sympathisanten). Waarom kan je op dit enthousiasme geen verkiezingen winnen?

Oubollig was het ook om een krant uit te brengen met zogezegd achterhaalde ideeën. Maar nu blijkt de zoektocht naar ideeën en alternatieven op de huidige kapitalistische logica groeiende proporties aan te nemen. 15 jaar geleden bestonden er nog 4 of 5 linkse kranten die je op acties, betogingen, op straat, in je wijk, bij collega’s op het werk kon kopen. Vandaag is er bijna enkel nog De Linkse Socialist en dat net op een moment dat er meer dan ooit nood is aan socialistische analyse en agitatie.

We voeren een campagne om in september en oktober 150 abonnementen te maken op deze krant. Sommigen daarvan zijn proefabonnementen van 5 of 10 euro. Andere abonnees zijn bereid ons op een meer permanente basis te steunen en storten maandelijks minstens 2 euro en ontvangen dan ook elke maand onze krant in hun brievenbus.

Kan je deze krant en haar artikels appreciëren? Wil je helpen om deze ideeën een bredere verspreiding te laten kennen in de samenleving? Abonneer je vandaag nog bij een van de verkopers of door te storten op deze rekening BE48.0013.9075.9627 van Socialist Press.

Internationale solidariteit

29816055080_f823c2bf3f_oSocialisten zijn internationalisten, dat spreekt voor zich. Het kapitalisme is internationaal georganiseerd, ons verzet ertegen moet dat ook zijn. LSP is bewust onderdeel van een internationale organisatie, het Committee for a Workers’ International (CWI) dat actief is in een 50-tal landen. Doorheen die internationale werking nemen solidariteitscampagnes een belangrijke plaats in. De voorbije week namen we onder meer deel aan een solidariteitsactie met de Poolse vrouwen die maandag massaal staakten. Die beweging in Polen is historisch qua omvang en qua thema, het toont de kracht van vrouwenstrijd en de brede steun maakt dat de conservatieve regering moet toegeven. Maandag was LSP aanwezig op een actie tegen het Poolse verbod op abortus in de Europese buurt van Brussel. We hadden materiaal van zowel de Belgische, Poolse als Ierse CWI-afdelingen bij.

Een volgende belangrijke internationale solidariteitscampagne wordt die rond de Spaanse studentenstaking van 26 oktober. De afgelopen maanden zijn er discussies geweest tussen het CWI en de groep Izquierda Revolucionario, die in Spanje actief betrokken is bij de Sindicato de Estudiantes. De studentenstaking van 26 oktober lijkt enige omvang te krijgen, er zullen betogingen in 70 steden zijn. We willen ook in België enkele solidariteitsacties houden.