Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Voormalig Europees commissaris voor klimaat gaat voor Volkswagen werken…

We hadden al Barroso die voor Goldman Sachs in een andere functie aan de slag gaat (als Europees Commissievoorzitter werkte hij ook al voor de grote banken) en ook Neelie Kroes maakte een opmerkelijke overstap. Maar deze overstap is nog wraakroepender: de voormalig commissaris voor klimaat, Hedegaard, gaat bij Volkswagen aan de slag. Het zou om een onbetaalde functie in de duurzaamheidsraad van het bedrijf gaan. Maar het doel blijft toch vooral om het imago van het bedrijf na ‘dieselgate’ bij te schaven. Hoe kan dit beter dan door een voormalige Europese commissaris te strikken?



Wie komt op straat bij vakbondsbetogingen?

Poliargus bracht een interessant artikel over het publiek bij vakbondsbetogingen. “De Antwerpse onderzoekers Walgrave, Ketelaars en Eggert gingen naar enkele grote vakbondsbetogingen van de laatste jaren om vragenlijsten van deelnemers af te nemen. Hun onderzoek is zeer leerrijk. Zo blijkt dat er iets meer Nederlands- dan Franstaligen op straat komen. Aangezien er ook meer Vlamingen zijn in België betekent dit dat er geen groot verschil is in de relatieve opkomst uit de twee landshelften. Het idee dat enkel de Waalse syndicalisten betogen klopt dus niet. (…) We leren ook dat de betogingen tegen de regering Michel I een iets linkser karakter hadden dan de betogingen tegen de regering Di Rupo I. (…) Meer dan in andere landen worden de betogingen van de vakbond in België gedomineerd door vakbondsleden. Meer dan 8 op 10 van de betogers is lid van de vakbond en meer dan 7 op 10 zegt ook dat ze naar de betoging kwamen samen met andere syndicalisten. (…) In vergelijking met de andere landen zijn er in België meer werknemers lid van de vakbond wat dit verschil deels kan verklaren. Het toont ook aan dat de Belgische bonden een sterke, autonome, mobilisatiecapaciteit bezitten wat misschien minder het geval is in de andere landen. De Belgische vakbonden kunnen, met andere woorden, op eigen krachten mobiliseren en protesteren. (…) Elke geharde middenveldbetoger zal het je bevestigen: het volk op een betoging van pakweg de ecologische beweging verschilt sterk van het volk dat op een vakbondsbetoging present tekent. De vakbond slaagt er dus goed in om mensen te mobiliseren die niet de usual suspects van het straatprotest zijn.” We onthouden vooral dat de vakbonden hun leden goed weten te mobiliseren en daarbij bredere lagen dan de ‘usual suspects’ op de been brengen.



CEO ING moedigde regering eind augustus nog aan…

In een persbericht van het ABVV lazen we maandag: “Het ABVV is vernietigend voor de kilheid waarmee de ontslaggolf ons land treft. De socialistische vakbond veroordeelt heel scherp deze jobdestructie en herinnert de publieke opinie eraan dat de CEO van ING België nog heel galant zijn handtekening zette onder de open brief van VOKA (30/08/2016) gericht aan de regering Michel met de vraag ‘om zeker verder te doen met het goede werk’. De ondertekenaars van deze ‘Open aanklacht aan de werknemer’ gaan er prat op om de komende drie jaar minstens 100.000 jobs extra te creëren. Hoe cynisch en arrogant deze handtekeningen wel zijn, bewijst het botweg op straat zetten van 3.500 werknemers onder het mom van ‘kostenbesparende maatregelen’ door diezelfde CEO.” Is dit de reden waarom de ministers na de aankondiging van het sociaal bloedbad bij ING minder verontwaardigd leken dan na de aankondiging bij Caterpillar? Nu hoorden we Charles Michel niet zeggen dat hij er alles aan zou doen om deze intentie tot afdankingen te betwisten…



Stop de bankovervallers!
ing



Dakwerker die 1,6 miljoen euro per jaar vangt

ING-topman Ralph Hamers rechtvaardigde de afdankingen als volgt: “Je moet het dak repareren wanneer de zon schijnt.” Zelf is Hamers goed voor een jaarloon van 1,63 miljoen euro, vorig jaar steeg zijn loon met maar liefst 28%. Hij noemde dat “moedig” omdat er aanvankelijk nog meer beloofd was… Dat zo’n hoogmoedige figuur vergelijkingen zoekt met dakwerken is dan ook logisch. Maar als een dak herstellen 3500 families treft, zoek je best een andere architect. Tijd om de financiële sector uit handen van de winstlogica te halen. Wat had de samenleving allemaal kunnen verwezenlijken met de 7 miljard die werd uitgekeerd aan aandeelhouders!



Significant aantal dansers…

Een artikel op de satirische website De Rechtzetting had het over hoe de aandeelhouders van ING tevreden waren met de omvang van het bloedbad onder het personeel. “In villawijken over het hele land staan aandeelhouders te dansen op straat. Het gaat om een significant deel van de aandeelhoudersgemeenschap.” De realiteit haalde de satire bijna in: het aandeel van ING steeg na de aankondiging van het sociaal bloedbad. Anders gezegd: de aandeelhouders en speculanten waren effectief blij.



140.000 vrouwen betogen in Polen

De Poolse betogingen tegen de afschaffing van het recht op abortus in dat land waren fenomenaal groot. Met 140.000 betogers op maandag was dit de grootste betogingsgolf in jaren. Duizenden vrouwen besloten om maandag nkiet te werken, maar te staken tegen de regering. In Warschau waren er 50.000 betogers, in Krakow 25.000, in Wroclaw 30.000, … Er waren internationaal solidariteitsacties, ook in ons land was er in de Europese buurt een protest.

poland1



Toenemende armoede

De armoedecijfers in Vlaanderen blijven stijgen. Dat kan moeilijk de schuld van de Franstaligen zijn en N-VA kan zich ook niet wegstoppen achter het feit dat ze pas in de regering zou zitten, op Vlaams niveau zit de partij al sinds 2009 in de regering en daarvoor ook van 2004 tot 2007. Dinsdag schreef De Morgen online: “De armoede in Vlaanderen blijft toenemen. Iets meer dan 11 procent van de Vlamingen leeft in armoede. Erger is het gesteld als de kinderarmoede uitgelicht wordt: een op de acht kinderen in Vlaanderen groeit op in een gezin dat leeft onder de armoedegrens. Dat blijkt uit de Armoedebarometer 2016 die de organisatie Decenniumdoelen 2017 heeft voorgesteld. Met de publicatie van de negende armoedebarometer stelt coördinator Michel Debruyne dan ook vast dat “we na negen jaar nog geen stap verder staan”. (…) Uit de “zorgwekkende” cijfers van 2014 blijkt nu dat 11,1 procent van de Vlamingen in armoede leeft. Vorig jaar was dit nog 10,8 procent. Vooral eenoudergezinnen (33 procent) en mensen met een migratieachtergrond (41 procent) behoren tot de risicogroepen. (…) Meer verontrustend, luidt het rapport, is dat de kinderarmoede blijft toenemen: van 11,2 procent in 2013 tot 11,4 procent een jaar later. Debruyne ziet deze tendens niet veranderen. “Voor volgend jaar houden we rekening met een kinderarmoedepercentage van 12 procent.” Ook in de gezondheidszorg neemt de kloof tussen arm en rijk verder toe. Meer dan 12 procent van gezinnen binnen de laagste inkomenscategorie zegt de gezondheidszorg uit te stellen.”



Commissaris dient klacht in tegen voorzitter mensenrechtenorganisatie

De titel laat misschien vermoeden dat we het nu over Turkije of een andere dictatuur zullen hebben. Maar neen, we hebben het over Brussel en politiecommissaris Vandersmissen die van zijn hiërarchie toelating kreeg om klacht in te dienen tegen Alexis Deswaef, de voorzitter van de Liga voor de Mensenrechten. Deswaef werd op 2 april opgepakt omdat er een betogingsverbod in Brussel was uitgevaardigd, ook tegen diegenen die het geweld door hooligans in Brussel een week eerder wilden aanklagen. De voorzitter van de mensenrechtenorganisatie diende klacht in wegens willekeurige arrestatie. Vandersmissen wil nu ook klacht indienen wegens laster en eerroof.



Zwijgplicht bij ING

Nu het toch over democratische rechten gaat, is een verwijzing naar ING aan de orde. De directie verbood personeel om gevoelens van woede te uiten na de aankondiging dat 3500 jobs verloren gaan…

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig