Protest tegen opdrijven flexibiliteit in distributiesector

Op 1 mei voerden leden van de BBTK actie onder de slogan "Non-stop opening? Neen, bedankt".

Op 19 mei wordt in de distributiesector gestaakt tegen de werkgeversplannen om de openingsuren van winkels tijdens de week en op zondag te liberaliseren. Een aantal grote winkelketens, waaronder Carrefour en IKEA, willen de openingsuren verlengen tot 21u en 3 keer per week tot 22u.

Daarnaast zijn deze werkgevers voorstander van het wegwerken van vakbondsinspraak bij het vastleggen of wijzigen van de uurroosters. De BBTK (ABVV) vreest dat dit een eerste stap is naar een verdergaande liberalisering.

Dat alles in deze richting wijst, werd eerder al duidelijk bij IKEA. Daar is enige tijd geleden een flexibele arbeidsduur doorgevoerd op jaarbasis. Er komt een gemiddelde wekelijkse arbeidsduur, maar in drukkere perioden zal meer moeten gewerkt worden zonder dat dit gecompenseerd wordt als overuren. De berekening van de overuren gebeurt immers ook op jaarbasis en op basis van de gemiddelde arbeidsduur gedurende dat jaar. Bovendien wordt op deze manier komaf gemaakt met de mogelijkheden voor de werknemers om zelf mee te beslissen wanneer ze vakantie opnemen. In de praktijk zal dit immers enkel kunnen in de meest rustige perioden.

Nu willen een aantal bedrijven in de distributiesector blijkbaar nog een stap verder gaan. De patroonsfederatie FEDIS liet weten dat het voorstander is van het verlengen van de openingsuren van winkels tot 21u en drie keer per week tot 22u. Aangezien de vakbonden afwijzend reageerden op deze provocatie, liet FEDIS weten dat dit enkel een "standpunt" was en geen voorstel om effectief door te voeren. Alsof de patroonsfederatie haar eigen standpunt niet wil verwezenlijkt zien…

Het uitbreiden van de openingsuren zou er toe leiden dat de werknemers flexibeler uren krijgen. In die zin is het bepalen van de arbeidsduur op jaarbasis uiteraard een eerste stap om een sterke flexibilisering van de arbeidsduur in te voeren. Zo onschuldig is het "standpunt" van de patroonsfederatie dan ook niet. Zeker niet op een ogenblik dat de regering zelf aankondigde dat er een hervorming moet komen van de wetgeving inzake openingsuren, sluitingsdagen en zondagsarbeid.

De patroonsfederatie FEDIS wil in het offensief gaan. Er is verzet nodig tegen de plannen van de grote winkelketens, op 19 mei organiseren de vakbonden een staking in de sector. LSP steunt deze stakingsactie en roept op tot solidariteit met het personeel.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist