Verslagen van 1 Mei optochten

Op 1 mei namen LSP-leden in heel het land deel aan optochten. Zo waren er leden in Oostende, Brugge, Kortrijk, Gent, Aalst, Geraardsbergen, Ninove, Sint-Niklaas, Antwerpen, Mechelen, Turnhout, Leuven, Brussel, Luik, Mons, Charleroi, La Louvière,… We publiceren hieronder enkele verslagen.


Aalst – Geraardsbergen

We gingen met 9 kameraden naar de betoging in Aalst waar er zo’n 500 deelnemers waren aan de 1 Mei optocht. De stoet was erg rustig, er werden geen slogans geroepen en er waren enkel toespraken van een ABVV’er en van Dirk Van Der Maelen van de SP.A. Wij kregen met ons blad en ons verkiezingsprogramma weinig negatieve reacties, wellicht vooral omdat we goed gekend zijn in deze regio. In Aalst verkochten we 66 nummers van Socialistisch Links. Daarna trokken we naar Geraardsbergen waar er 150 deelnemers waren aan de optocht. Hier verkochten we 42 exemplaren van ons blad. Nadien werden in Ninove nog 20 kranten verkocht. Voor ons is 1 Mei een strijddag, maar moet heel het jaar door strijd gevoerd worden. Een partij die opkomt voor een democratisch socialisme is daar het beste instrument voor.

Benjamin Vervondel

Antwerpen

In Antwerpen bezochten we op de vooravond van 1 Mei een feest van linkse syndicalisten in ACOD-onderwijs. Op 1 mei zelf trokken we mee op in de optocht waar we een eigen delegatie vormden. We riepen slogans tegen het rechtse beleid en voor een linkse oppositie. We werden daarbij bijgestaan door enkele migranten die ook wat meer leven in de brouwerij wilden zien en mee slogans riepen voor internationale solidariteit. Nadien passeerden we nog even voorbij het feest van Groen! dat dit jaar wat kleiner geworden was. In de namiddag trokken plakploegen naar de voor-Kempen en het noorden van Antwerpen. De dag werd afgesloten met een etentje op het partijsecretariaat. Op 1 Mei verkochten we 34 nummers van ons blad en ook een aantal verkiezingsprogramma’s. In totaal haalden we ook 110 euro steun op met de verkoop van stickers.

Brugge

Na de 1 Mei viering werd ik aangevallen door een neo-nazi in Brugge. Overdag hadden we met enkele LSP-leden uit Veurne campagne gevoerd in Brugge. We verkochten zo’n 35 nummers van Socialistisch Links en haalden 200 Euro strijdfonds op. Na de optredens van de Red Rock Rally gingen Marc en ikzelf naar het station om de trein naar huis te nemen. Ik had een rode vlag met Che Guevara bij. Op ’t Zand kwam er opeens een skinhead op ons af. Een fascist die volledig in het zwart gekleed was, met leren vest, tatoeages en een pet met gothische letters op. Hij trok de vlag uit m’n handen waarop de vlaggestok brak. Ik kon nog net de vlag recupereren door die van de stok te trekken. De fascist begon te roepen dat communisten niet op straat mogen komen en nodigde me uit om te gaan vechten, een uitnodiging die ik vriendelijk afsloeg. Na wat geroep besloten wij om weg te gaan. De fascist achtervolgde ons en sloeg me recht in het gezicht, waarop ik terugsloeg. Intussen kwam er volk rondstaan waarop de fascist wegliep. Eens te meer werd duidelijk met welk soort argumenten de fascisten proberen hun opvattingen naar voor te brengen.

Jonas Van Vossole, LSP-Veurne

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist