Franse spoor: grote nederlaag voor de CFDT

TIJDENS DE sociale verkiezingen bij de Franse spoorwegen (SNCF) van maart boekte de vakbond SUD-rail een belangrijke vooruitgang en de CFDT een enorme nederlaag. Deze laatste valt terug naar de vierde plaats. In vergelijking met de vorige verkiezingen in 2000 gaat de CGT (een invloedrijke vakbond gelinkt aan de Communistische Partij) van 42% naar 47,1%, SUD-rail van 10,7% naar 14,8%, UNSA (nationale unie van autonome vakbonden) van 11,3% naar 14% en de CFDT van 19% naar 7,5%. De opkomst voor deze verkiezingen was erg hoog (80%, een record) en toont aan dat deze verkiezingen in de ogen van de Franse spoorwegarbeiders belangrijk waren. De CFDT werd afgestraft voor de rechtse politiek van de leiding (François Chérèque).

Guy Van Sinoy

Na de revolutionaire crisis van mei ’68 organiseerden veel geradicaliseerde vakbondsmilitanten, die zich afkeerden van de stalinistische leiding van de CGT, zich in de CFDT. Vanaf de jaren ’80 nam de CFDT echter een rechtsere koers aan. De vakbonden van SUD komen voort uit de linkerzijde van enkele CFDT-sectoren (de ziekenhuizen, de posterijen en het spoor).

Nadat Chérèque in november 2003 kapituleerde voor de pensioenhervorming van de Franse regering stemde 50% van de leden van de CFDT-SNCF voor het verlaten van de CFDT. Een deel van hen ging naar de CGT, een ander deel naar SUD-rail.

Lessen voor België?

Is een dergelijk scenario ook waarschijnlijk in België? Langs de ene kant is er een verschil tussen Frankrijk en België wat betreft de syndicalisatie-graad. Die is beduidend lager in Frankrijk. Bovendien worden er in België, op de MIVB na, geen sociale verkiezingen gehouden in de openbare diensten.

Langs de andere kant is deze evolutie ook mogelijk in vele andere sectoren en zelfs in andere landen. De betekenis van deze verkiezingen is immers dat de spoorarbeiders de vakbondsbureaucratie afstraften.

Ze zien haar als diegenen die de neoliberale maatregelen door de strot van de arbeiders proberen te jagen. Daarom is wat er in de sociale verkiezingen bij het Franse spoor gebeurde ook belangrijk voor linkse syndicale militanten in andere landen.

Delen: Printen: