Agfa-Gevaert: 250 jobs bedreigd

Bij Agfa-Gevaert in Mortsel worden 250 jobs bedreigd. Dat liet de directie bekendmaken in een artikel in Gazet van Antwerpen, dat inmiddels werd overgenomen door alle andere media. Het lijkt wel een vast patroon te worden voor jobverlies in het Antwerpse: de eerste aankondiging gebeurt telkens in dezelfde krant. Dat was eerder ook bij Bayer/Lanxess het geval: ook daar werd een zware herstructurering aangekondigd via de Gazet van Antwerpen.

Bij Agfa-Gevaert maakte de directie duidelijk dat er opnieuw zal bespaard worden. De omvang van de herstructurering is niet bekend, maar de directie laat uitschijnen dat er minstens 250 jobs bedreigd zijn. Dit komt door de moeizame overgang naar nieuwe technologische methoden en interne strubbelingen aan de top van het bedrijf.

In de medische tak van Agfa-Gevaert (HealthCare) werd de informatica-dienstverlening fors overschat. De vooropgestelde omzet tegen 2010 zou zelfs niet bij benadering worden gerealiseerd. De directie schat dat slechts 30% van die omzet zou worden gehaald. In deze afdeling werden ook een aantal overnames gedaan die niet bepaald succesvol waren omdat de producten niet compatibel zijn. Resultaat: 100 jobs bedreigd.

Ook in de grafische afdeling (Graphics) zou de omzet niet de doelstellingen bereiken en ver onder de verwachtingen blijven. Ook hier stelt zich een probleem met mislukte overnames. Hierdoor zouden er 150 jobs bedreigd worden.

De directie heeft op een vergadering met de bediendenvakbonden vorige maandag nog geen duidelijkheid geschonken over hoeveel jobs er weg moeten. Het bedrijf wou het cijfer van 250 jobs “ontkennen noch bevestigen”. Het feit dat de Gazet van Antwerpen met dat cijfers uitpakt, wijst er echter op dat dit wel degelijk in de lijn van de patronale plannen ligt. Ook in het verleden werd de techniek gebruikt om plannen in de media te "lekken". Vlak voor de zomer van 2006 werd aangekondigd dat 1000 jobs bedreigd waren.

De vakbondsvertegenwoordigers van de arbeiders werden niet betrokken bij het overleg van vorige maandag, in de afdeling Materials zouden geen jobs bedreigd zijn. Op de ondernemingsraad van 11 januari werd gesteld dat de directie plannen zou maken om uit de problemen te komen, waarbij deze plannen tegen maart concreter zouden worden. “De directie zal dan met voorstellen komen over WAT nodig is en HOE die besparingen kunnen worden gerealiseerd. Hierover zal dan het overleg starten met de werknemersafgevaardigden”, aldus een pamflet van ACV-Chemie en AC.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie