Europese verkiezingen: Wie wil ons vertegenwoordigen?

Alle lijsten voor de Europese verkiezingen zijn opgemaakt en de kiesstrijd is reeds begonnen. Alle politici zullen zich proberen voor te stellen als vertegenwoordigers van de bevolking. Maar wie komt eigenlijk op bij de verkiezingen?

LSP: de jongste lijst

De gemiddelde leeftijd van de kandidaten bij deze Europese verkiezingen is vrij hoog. De "vernieuwing" werkt blijkbaar niet overal. De "oudste" lijst is die van het Vlaams Blok met een gemiddelde leeftijd van bijna 48 jaar. Ze worden nipt gevolgd door Groen en de VLD (46-47 jaar). Iets jonger zijn PVDA (44), CD&V (41,5) en SPA (41). Het jongste gemiddelde zien we bij de LSP met een gemiddelde leeftijd van 30,4 jaar.

Jongste lijsttrekker

Jean-Luc Dehaene is met zijn 63 de oudste lijsttrekker. De andere partijen kiezen voor lijsttrekkers tussen de 45 en 60 jaar oud. LSP-lijsttrekker Anja Deschoemacker is veruit de jongste met haar 33 lentes.

Jongste kandidaat

Een aantal lijsten hebben studenten als kandidaat. Zo ook de LSP. Stefanie Deberdt, 7e plaats op de LSP-lijst, is de jongste. Zij wordt 9 dagen voor de verkiezingen 21 jaar.

Voor de 14 Nederlandstalige zitjes in het Europees parlement zijn er 40 parlementsleden en 4 ministers kandidaat! Dat wordt nipt…

Bij de VLD zijn er 11 parlementsleden kandidaat naast 3 ministers. Twee parlementsleden gaven een ander officieel beroep op: Verwilghen is advocaat en Hendrik Daems liet niet na melding te maken van zijn beroep: "handelsingenieur-Solvay".

Bij SPA-Spirit vinden we 8 parlementairen en een minister. De Leuvense burgemeester Louis Tobback beweert leraar te zijn. Daarnaast staan er op de SPA-Spirit lijst een aantal bedienden en ambtenaren, een schooldirecteur en een directeur van de mutualiteit.

Bij de CD&V-NVA lijst vinden we ‘slechts’ 3 parlementsleden. Hier is meer sociale afwisseling voorzien: er is zowaar een ‘custom support officer’ die naast een kinesist en een marketing manager op de lijst staat.

Groen mag dan al zware klappen gekregen hebben bij de vorige verkiezingen, toch slagen ze erin om op hun Europese lijst 4 parlementsleden te plaatsen. Mieke Vogels ("docent") , Magda Aelvoet ("consultant") en andere ex-parlementsleden en ex-ministers kregen eveneens een plaatsje toegewezen.

Het Vlaams Blok dan, de zelfverklaarde partij van de ‘kleine man’. Sorry, voor de kleine man. Met 14 parlementsleden die kandidaat zijn zal het gemiddeld inkomen van de Blok-kandidaat wel wat boven dat van ‘de kleine man’ liggen. Naast de parlementairen ook een journalist, een notaris-klerk,… Het is niet te verwonderen dat de partijleiding geen problemen heeft met uitspraken als die van Freddy Van Gaever die werklozen profiteurs noemt. Hoe zou de leiding van het Blok immers weten hoe het eraan toegaat in de laagste regionen van de samenleving?

Tenslotte zijn er ook twee linkse lijsten die opkomen: LSP en PVDA. Daar vinden we de enige kandidaten die geen hogere functie uitoefenen. Beide lijsten hebben een postbode als kandidaat, enkele verplegers en werklozen. Op de LSP-lijst vinden we de enige fabrieksarbeider die kandidaat is bij de Europese verkiezingen. Daarnaast ook een treinbestuurder en een opvoeder naast 3 leraars, enkele bedienden en ambtenaren.

Wie de volledige kandidatenlijsten bekijkt en de professionele bezigheden van de kandidaten, zal merken dat de LSP-lijst de beste weerspiegeling vormt van de bevolking. Dat is noodzakelijk om de belangen van de meerderheid van de bevolking te kunnen verdedigen. Bovendien verbinden onze kandidaten er zich toe om te leven aan een gemiddeld arbeidersloon.

Voor de officiële kandidatenlijsten: zie de pdf-file op de verkiezingssite van de regering

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie