VB “geschokt” door harde aanpak van eigen criminaliteit

Bart De Bie is ook in beroep veroordeeld wegens het slagen van Turkse arrestanten. Het extreem-rechtse gemeenteraadslid is veroordeeld tot vier jaar, waarvan één jaar effectief. Hij verliest bovendien zijn burgerrechten gedurende vijf jaar. Het VB blijft Debie steunen. Ondanks de oproepen van de partij om criminaliteit hard aan te pakken, zegt het VB nu “geschokt” te zijn door de strenge uitspraak.

De bal ging aan het rollen toen een Turkse familie klacht indiende tegen Debie en enkele collega’s. Aanvankelijk werd weinig geloof gehecht aan hun verhaal omdat de politie de verdediging van haar personeelsleden opnam. Toch was toen al duidelijk dat er iets fout zat.

In 2003 kwam de Turk Bilen Uludogan tussen als enkele dronkelappen vernielingen aanbrachten. De dronkaards vielen hem aan, waarop Bilen de politie belde. Met zijn broer en schoonbroer achtervolgde Bilen de dronkaards om hen aan de politie over te leveren. De politie arriveerde en besloot onmiddellijk dat de Turken de agressors waren en sloeg hen in de boeien. Ze werden opgepakt en naar het kantoor gebracht. Vooraleer hen iets gevraagd werd, sloeg de overste van de agenten de arrestanten. Die overste was commissaris Bart Debie…

Eén van de Turken werd tegen een radiator gegooid en kreeg een bottine van een agent tegen het hoofd. Hij moest uiteindelijk naar het ziekenhuis. Nadien blijkt dit geen alleenstaand feit te zijn geweest. Tussen 1999 en 2003 waren er minstens 27 slachtoffers van Debie en drie ondergeschikten. Er zijn klachten over geweld, racisme, illegale huiszoekingen, het stelen van geld, vervalsing van PV’s,…

Debie werd in eerste aanleg veroordeeld. Hij leek zich bij de straf te zullen neerleggen, maar diende toch hoger beroep in nadat het parket dat ook had gedaan. Toen al was de aanvankelijke houding van Debie een vorm van schuldbekentenis. Debie was tevreden dat er geen schorsing van zijn politieke rechten was opgelegd en kon ongestoord zijn politieke carrière verderzetten. In hoger beroep is hij wel 5 jaar ontzet uit zijn politieke rechten waardoor hij onmiddellijk ontslag zal moeten nemen uit de gemeenteraad.

Volgens het VB is er sprake van een “politiek vonnis” om “Debie te broodroven en politiek te vermoorden.” Wij stelden eerder reeds dat ook de mededaders moesten worden aangepakt. Zoniet kan Debie de schijn wekken dat het om een afrekening gaat omwille van zijn positie in het Vlaams Belang. Het feit dat de mededaders niet veroordeeld zijn, doet natuurlijk wel niets af van de bijdrage van Debie zelf in de gepleegde misdrijven. Aangezien hij zelf voor een harde aanpak van criminaliteit staat, zou je denken dat hij geen probleem heeft met zijn veroordeling. Maar de regel van de harde aanpak geldt blijkbaar niet zo sterk als het over eigen criminaliteit gaat… Debie kondigde aan in cassatie te gaan (wat enkel kan rond procedurekwesties). Het cassatieberoep zorgt ervoor dat Debie nog even zijn mandaat kan uitoefenen.

De harde aanpak van de crimineel Debie is volgens VB-voorzitter Vanhecke “een zeer slecht signaal voor de samenleving”. In plaats van tevreden te zijn. Bij lichte uitspraken voor criminelen is het VB de eerste om moord en brand te schreeuwen. Nu eist het VB echter plots een zachte aanpak van de eigen criminaliteit. Het ging volgens Vanhecke toch maar om enkele drughandelaren… Dat dit niet eens overeenstemt met het dossier, doet er niets toe voor de VB-voorzitter.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie