Sociale verkiezingen: enkele kandidaten aan het woord

De komende dagen publiceren we een aantal interviews met kandidaten bij de sociale verkiezingen van mei

Marieke, kandidaat voor de LBC in een instelling voor gehandicapten in Gent

Marieke is arbeidersdelegee voor het LBC in een instelling voor gehandicapten in Gent. Ze is zowel kandidaat voor de OR, het Comité voor Preventie en Bescherming als voor de Syndicale Delegatie. Het is de derde keer dat ze kandidaat is.

Wat zijn de elementen die in deze campagne voor de sociale verkiezingen spelen?

Marieke: "Onze sector zit volop in beweging. In de non-profit zijn er dit jaar al 2 nationale betogingen geweest, de laatste op 1 april met 20.000 (!) deelnemers. De betogingen werden georganiseerd om de regering onder druk te zetten om onze eisenbundels serieus te nemen: invoering van de 36- urenweek, loonsverhoging, hogere toeslagen voor nacht- en weekendwerk, minder hard werken voor oudere werknemers, maatregelen tegen de commercialisering van de gezondheidszorgen,…

"Elk van deze eisen is belangrijk, maar we zijn ook solidair met bijvoorbeeld het personeel in de privé-ziekenhuizen dat slechts 1% loonsverhoging kreeg op 5 jaar tijd."

Voeren jullie een specifieke campagne?

"Eigenlijk zijn we door de witte woede al maanden campagne aan het voeren en daar kruipt ook onze tijd in. Binnenkort plannen we verdere acties aan de partijsecretariaten van Groen, SP.a en VLD. Als ze denken ons te kunnen afschepen met allerhande evaluatiewerkgroepen, dan zijn ze toch aan het verkeerde adres. Door de mobilisatie van de verschillende acties, heb ik al enorm veel kunnen discussiëren met de werknemers. Dat is ook wat ze verwachten van een delegee. Als vertegenwoordiger van de arbeid(st)ers zijn er uiteraard wel specifieke elementen die ons belangen. Zo werd door het vorige akkoord de carenzdag (de eerste dag ziekte die normaal niet betaald wordt) afgeschaft. En als moeder vind ik het ook belangrijk dat er voldoende aandacht wordt besteed aan de combinatie van werk en gezin, en dus voor de systemen van zorgkrediet en loopbaankrediet."

Delen: Printen: