Antwerpse afvalophaling: neen aan de privatisering, neen aan de aanvallen op het personeel

Er woedt een hevige discussie over de Antwerpse afvalophaling. Daarbij is het personeel de eerste dupe, maar ook de inwoners in het algemeen zijn verliezende partij in deze discussie. Met de feestdagen is het tekort aan personeel voor de afvalophaling nogmaals gebleken, op sommige plaatsen bleef het afval twee weken staan. Vanuit de overheid werd al snel met de vinger gewezen naar het personeel…

De discussie over de Antwerpse afvalophaling komt niet op een toevallig ogenblik. Er zijn blijkbaar plannen om deze dienst aan te pakken. De bevoegde schepen, Guy Lauwers (SP.a), is de voormalige ACOD-secretaris die bevoegd was voor de gemeentediensten. Dat houdt hem echter niet tegen om het voorstel te doen om de afvalophaling onder te brengen in een autonoom afvalophalingsbedrijf. Dat zou een eerste stap zijn in de richting van een privatisering met de nodige gevolgen op het vlak van lonen, arbeidscondities, pensioenen,…

Om een dergelijke aanval verkocht te krijgen, werd het personeel van de afvalophaling de afgelopen dagen zwaar onder vuur genomen in onder meer de Gazet van Antwerpen. Die krant titelde gisteren nog dat zowat één vierde van het personeel bij de afvalophaling niet beschikbaar is. Schepen Lauwers speelde daarop in door te stellen dat bij een omvorming naar een autonoom bedrijf het onbeschikbare personeel ofwel op brugpensioen zou kunnen ofwel elders zou worden tewerkgesteld.

Het hoge percentage van vuilnismannen en –vrouwen dat niet beschikbaar is, komt onder meer door de zware belasting van het personeel. De flexibiliteit, hoge werkdruk en het zware werk hebben een invloed op de gezondheid. Het is schandalig dat gesuggereerd werd dat het grote aantal afwezigen het gevolg zou zijn van alcohol en drugsproblemen (psychiatrische problemen werden eveneens aangehaald). Dat soort suggesties is er op gericht om de bevolking te laten keren tegen het personeel van de afvalophaling.

Er is ongenoegen onder de Antwerpse bevolking en dat is zeker terecht. In bepaalde wijken van Merksem en Berchem staat het afval al twee weken op straat. De normale ophalingsdag is daar dinsdag, maar met kerstmis en nieuwjaar werd niet gewerkt. Er waren onvoldoende middelen om een extra ophalingsronde te doen op woensdag. Resultaat: stinkende straten vol afval. Het is dan nog niet zo erg als in Napels, maar ook stinkende straten zijn nooit aangenaam. Ook niet voor wie het achteraf moet komen opkuisen.

De verantwoordelijkheid hiervoor moet niet bij het personeel van de afvalophaling gelegd worden, maar bij de verantwoordelijken van de stad Antwerpen. Een privatisering van de afvalophaling zal de situatie niet verbeteren. Integendeel, privatiseringen doen ons steeds meer betalen voor minder diensten. Om nog wat olie op het vuur te gooien, stelde Annick De Ridder (VLD) voor dat er een minimumdienstverlening zou komen bij de afvalophaling zodat ook bij een staking (en op feestdagen!) alle afval zou worden opgehaald. Als De Ridder persé wil dat er afval wordt opgehaald op feestdagen, zal het personeel haar wellicht niet tegenhouden om dat zelf te doen. Maar ook de vuilnismannen en –vrouwen hebben recht op hun feestdagen! Er moeten maar voldoende mensen ter beschikking worden gesteld om na feestdagen extra ophalingsrondes te organiseren.

De heisa rond het aantal onbeschikbare personeelsleden was duidelijk opgezet spel om een aanval voor te bereiden op het openbare karakter van de afvalophaling en op het personeel. Het zorgde voor een terechte woede onder het personeel dat bijvoorbeeld weigerde om over te werken in Merksem en Ekeren bij de ophaling van het afval dat de afgelopen twee weken was blijven staan op dinsdag. Deze weigering was een rechtstreeks gevolg van de negatieve mediaberichten over het personeel.

Wij vinden het ongenoegen van de vuilnismannen en –vrouwen terecht. We moeten de voorstellen van het stadsbestuur inzake een privatisering van de afvalophaling opvolgen om ertegen te protesteren en te eisen dat er meer middelen te komen voor personeel en materieel zodat de werkdruk kan verminderen en de dienstverlening worden uitgebreid. Dat zijn twee vliegen in één klap die er voor kunnen zorgen dat Antwerpen een propere stad zou kunnen worden. Alleen past het niet in de neoliberale logica van de partijen die in de gemeenteraad vertegenwoordigd zijn.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie