Home / Jongeren / Blokbuster / 6 maart: anti-NSV betoging in Gent

6 maart: anti-NSV betoging in Gent

Op donderdag 6 maart organiseren we in Gent een anti-NSV betoging. NSV is de studentenclub van het Vlaams Belang, maar de studenten mogen soms wat radicaler uit de hoek komen. Volgens VB-parlementslid Bruno Valkeniers hoort daar ook “occasioneel straatgeweld” bij. Inhoudelijk stelt de NSV voorstander te zijn van een “solidarisme”, aangezien nationaal-socialisme als term wat aangebrand is. Een nieuwe generatie, maar met dezelfde opvattingen.

De affiche die het niet haalde…

Een gunstige wind (die de naam Ronny Baracuda droeg) bezorgde ons de eerste versie van de affiche voor de NSV-betoging. Blijkbaar heeft de extreem-rechtse censuur achteraf nog een paar aanpassingen eraan doorgevoerd.

De NSV houdt doelbewust wat afstand tot het Vlaams Belang, ook al wordt opvallend vaak in NSV-kringen gezocht naar nieuwe VB-politici. De afstand is niet zozeer nodig omdat er in de NSV tegenkantingen zijn tegenover het VB, maar wel om er zeker van te zijn dat de partij zich indien nodig kan distantiëren als de studenten iets “radicaler” uit de hoek komen. Op de jaarlijkse NSV-betogingen komen nochtans heel wat VB-kopstukken opdagen, vorig jaar in Antwerpen onder meer Filip Dewinter.

Bij de NSV-betoging in Antwerpen kwam het vorig jaar tot incidenten. Niet met tegenbetogers, want onze anti-fascistische betoging verliep vreedzaam. In de studentenbuurt trok een aantal NSV’ers echter naar een café dat ze blijkbaar té alternatief vonden, of misschien zat er een fout publiek? In ieder geval werd het café het slachtoffer van vandalisme en straatgeweld. De VB-leiding lacht zoiets weg en is achteraf zelfs trots op dat “occasionele straatgeweld” waarnaar Bruno Valkeniers verwees in een kranteninterview. Voor de slachtoffers van die criminaliteit, is het minder aangenaam. Gelukkig moesten een aantal daders van het geweld in dit café zich achteraf wel verantwoorden voor de strafrechter.

Dit jaar wil de NSV Gent aandoen voor een betoging. Het thema is “Ik wil jou voor Vlaanderen”. Wellicht is die boodschap niet gericht aan migranten of andersdenkenden. Of misschien hebben ze het over een ander Vlaanderen dan hetgeen wij kennen? In ieder geval: de leuze of slogan van de NSV-betoging doet er niet veel toe. Deze studentenclub zal opnieuw alles dat neo-nazistisch is en/of dat in en rond het Vlaams Belang actief is, proberen te mobiliseren in een racistische haat-mars.

Wij vinden dat we niet kunnen toelaten dat zo’n mars van de haat zomaar door onze straten kan trekken zonder tegenantwoord. We roepen op om mee te werken aan een vreedzame anti-fascistische betoging die opnieuw duidelijk maakt dat een grote meerderheid van de jongeren (en arbeiders) de NSV verwerpt en op straat wil komen voor een echt alternatief op de miserie van het kapitalisme.

We willen de straten niet overlaten aan extreem-rechts dat van een dergelijke monopoliepositie gebruik zou kunnen maken om niet alleen in woorden haar agressie tot uiting te laten komen, maar ook in daden. Door zelf ook te betogen, kunnen we de marge voor extreem-rechts drastisch beperken.

Redenen genoeg dus om mee te werken aan een campagne om van de anti-NSV betoging op 6 maart in Gent een daverend succes te maken. Contacteer ons als je wil meewerken! Stuur ons een mail: info@blokbuster.be.

Leave a Reply