LSP protesteert tegen weigering Europese lijsten langs Franstalige kant

De kandidatuur van alle kleine Franstalige lijsten voor de Europese verkiezingen is afgewezen. Vrijdag werden door 5 kleine Franstalige partijen lijsten ingediend: de linkse lijsten van de Mouvement pour une Alternative Socialiste (de Franstalige lijst van LSP) en de PTB, een rattachistische lijst RWF (die Wallonië bij Frankrijk willen) en twee extreem-rechtse lijsten: FN en FNB. Die laatsten hebben ook nog eens klacht tegen elkaar ingediend. Al deze lijsten dienden 5.000 gewettigde peterslijsten (voordrachtlijsten) in samen met de kandidaatslijsten.

De weigering van de lijsten, waaronder onze lijst, is officieel gemotiveerd met het feit dat de peters bij het ondertekenen nog niet wisten wie er juist op de lijsten zou staan… Op zich is dat niet vreemd aangezien de kandidatenlijsten pas samen met de peterslijsten moeten ingediend worden! En wat te denken van de traditionele partijen die geen peterslijsten moeten ophalen omdat ze de vorige keer verkozen werden: wisten de kiezers toen al wie er nu kandidaat zou zijn?

De bizarre redenering die in Namen gevolgd wordt, is onaanvaardbaar en doet eerder denken aan een wel erg "prille" vorm van democratie. Alleszins rekenen we erop dat de voorlopige schorsing van onze verkiezingsdeelname zal ongedaan gemaakt worden. In de loop van dinsdagnamiddag zullen we ons beroep tegen de beslissing voorbereiden. Tot donderdag kan beroep aangetekend worden. We rekenen erop dat niet aanvaard zal worden dat een voorwaarde toegevoegd wordt aan de wetgeving op basis waarvan het kleine partijen de facto onmogelijk gemaakt wordt deel te nemen. Sinds de eerste Europese verkiezingen in 1979 is nog nooit op deze wijze gewerkt.

Zal het – op een wijze die een bananenrepubliek waardig is – onmogelijk zijn om een strijdbaar socialistisch alternatief naar voor te brengen bij de Europese verkiezingen langs Franstalige zijde?

Delen: Printen: