Voorbij Kyoto, kernenergie en eco-taksen: voor een socialistisch alternatief!

Voorbij Kyoto, kernenergie en eco-taksen: voor een socialistisch alternatief!

Tot midden december vindt in Bali een nieuwe internationale milieutop plaats. Op deze VN-Conferentie wil men tot een klimaatakkoord komen voor de periode na 2012, als de eerste periode van het Kyotoverdrag afloopt. Wetenschappers erkennen vandaag dat de doelstellingen van het Kyotoverdrag onvoldoende waren om het tij te keren.

G.L.

De atmosfeer warmt op, de oceanen verzuren en de poolkap trekt zich terug. 20 tot 30% van alle planten en dieren loopt het risico uit te sterven. Bovendien is er een toename van het aantal natuurrampen. Volgens de perspectieven van de VN zullen er tegen 2010 zo’n 50 miljoen milieuvluchtelingen zijn!

Kyoto heeft geen antwoorden geboden. Het leidde tot een handel in emissierechten waarbij de rijkste landen emissierechten van armere landen opkochten. Het verdrag trad in werking in 2004, maar werd nooit goedgekeurd (geratificeerd) door de VS en Australië, andere landen kwamen hun beloften niet na. Volgens verschillende wetenschappers heeft het Kyotoverdrag niet geleid tot aantoonbare verminderingen van broeikasgassen. Bovendien diende het als excuus om niet over oplossingen te moeten discussiëren.

Het klopt dat er een probleem is op het vlak van alternatieven voor energie. Kernenergie wordt soms als mogelijke oplossing naar voor geschoven, maar dat houdt geen rekening met de verborgen energiekosten, de opslag van het nucleair afval of de beperkte mogelijkheden voor het ontginnen van uranium. De Belgische politici houden vast aan kernenergie omdat dit veel opbrengt. De winsten van Electrabel en de daaruit afgeleide taksen voor de overheid primeren.

Alle politici proberen zich “groen” op te stellen. De media-hype rond de film van Al Gore werd aangewend om ons nieuwe belastingen op te leggen op wegwerpverpakkingen. Ook in Denemarken werden dergelijke ecotaksen ingevoerd naar aanleiding van de film van Al Gore, maar daar wordt de opbrengst van deze taksen nog gestort in een fonds voor milieuvriendelijke maatregelen (niet dat er daar veel van in huis kwam). Bij ons worden ecotaksen enkel gebruikt om de begroting bij te sturen.

Terwijl de politici hun groene imago verdedigen en beweren iets te willen doen aan klimaatveranderingen, is slechts 2% van de geproduceerde energie in dit land afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Maar hoe kunnen we tot alternatieven komen als er geen middelen voor onderzoek zijn? Of als het onderzoek volledig gecontroleerd wordt door oliebedrijven en andere multinationals? Oliemultinational Exxon Mobil maakte in 2006 39,5 miljard dollar winst, dat is meer dan 10 keer zoveel dan wat de Amerikaanse overheid uitgaf aan wetenschappelijk onderzoek naar energie.

In de VS is het overheidsbudget voor onderzoek naar alternatieve energie gehalveerd sinds 1979. De investeringen in onderzoek naar energie bedragen slechts een twintigste van de middelen voor militair onderzoek. Bovendien gaat slechts 7,6% van de middelen voor energie-onderzoek naar hernieuwbare energie.

Een ecologisch kapitalisme is niet mogelijk. In dit systeem wordt enkel gezocht naar snelle winst, zelfs indien dit ten koste van het milieu gaat. Dat er voor de winsten van vandaag roofbouw wordt gepleegd op de natuur en op de levensomstandigheden van de generaties van vandaag en morgen, toont aan dat het kapitalisme niet duurzaam kan ontwikkelen.

Het is niet 5 voor 12, maar 5 erna. Als het kapitalisme kan verdergaan, zal het de planeet vernietigen. De arbeidersbeweging (die omwille van haar positie in het productieproces de enige is die het systeem fundamenteel kan veranderen) moet haar antwoorden naar voor schuiven: een democratische en geplande controle op de natuurlijke grondstoffen en mogelijkheden in het belang van de meerderheid van de bevolking. Sluit aan bij LSP om daaraan mee te bouwen.


Doe mee aan de klimaatbetoging!

Morgen wordt in Brussel betoogd als onderdeel van een internationale actiedag met betogingen in meer dan 80 steden. Wij roepen op om deel te nemen aan deze betoging. Website van de organisatoren: www.8dec2007.be. Afspraak: 14u30 Brussel Zuid.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie