Belgische bijdrage aan de opbouw van het Libanese leger

De situatie in Libanon is niet bepaald rooskleurig. Het leger is niet in staat om heel het grondgebied te controleren. Om daar iets aan te veranderen wordt vanuit het imperialisme steun gegeven aan het Libanese leger. Ook vanuit België worden wapens geleverd: 40 Leopardtanks en 32 AIFV’s werden besteld bij het leger. Enige probleem: de regering van lopende zaken kan dit niet zomaar goedkeuren… De moeizame regeringsvorming heeft nu dus ook gevolgen voor het wapenarsenaal van het Libanese leger.

Karel Mortier

Na de oorlog tussen Hezbollah en het Israëlisch leger werd pijnlijk duidelijk dat het Libanees leger niet in staat was om heel Libanees grondgebied te controleren. Een groot deel van het grondgebied wordt effectief gecontroleerd door de pro-Syrische Hezbollah beweging. Toen Israël haar offensief lanceerde tegen Hezbollah stond het Libanees leger er maar voor spek en bonen bij en konden ze alleen maar toekijken hoe Israël en Hezbollah op Libanees grondgebied strijd leverden. Israël slaagde er niet in om haar voornaamste doelstellingen te realiseren.

De vernietiging van Hezbollah, de vrijlating van gevangen genomen Israëlische soldaten en het stoppen van de raketaanvallen op Israëlisch grondgebied. De uitkomst van de gevechten zorgde ervoor dat de populariteit van Hezbollah als verzetsbeweging in Libanon toenam maar anderzijds vonden velen het ook geen aangename gedachte dat een organisatie als Hezbollah zoveel macht en invloed heeft binnen Libanon.

In Libanon zijn er maar liefst 17 erkende etnisch/religieuze groepen en het politiek systeem om het evenwicht tussen de verschillende gemeenschappen te bewaren is er nog complexer dan in ons land. Het belangrijkste onderscheid is die tussen christenen en moslims maar die zijn dan nog eens onderverdeeld in tal van subgroepen die religieus of etnisch gebaseerd zijn. De huidige problemen in ons land tonen aan dat het niet evident is om de belangen van de verschillende machthebbers in dat land te verzoenen. Het leger wordt in Libanon gezien als een belangrijk instrument om de eenheid van het land te bewaren en de Syrische invloed in het land te beperken. Om de pro-Westerse elementen in Libanon te steunen heeft men daarom beslist om het Libanees leger te versterken zodat het in staat is de invloed van Hezbollah te beperken.

Ons land werkt ook mee aan de heropbouw en versterking van het Libanees leger. In september bestelde Libanon 40 Leopard 1A5 tanks en 32 AIFV’s van het Belgische leger voor een “vriendenprijsje” van minder dan 10 miljoen dollar. Het geld is afkomstig van een gift van 100 miljoen dollar dat Libanon had gekregen van Saoedi-Arabië om een militaire opstand van de Soennitische splinterbeweging Fatah Al-Islam, dat banden zou hebben met Al-Qaeda, de kop in te drukken. Het is duidelijk dat de aankopen in de eerste plaats bedoeld zijn om de positie van het leger in Libanon te versterken en niet zozeer om de dominantie van het Israëlisch leger in de regio te betwisten. Het tweedehands materiaal van het Belgisch leger is immers geen partij voor de moderne wapens van het Israëlisch leger maar wel geschikt om interne problemen aan te pakken en Syrië buiten te houden.

Het enige probleem volgens een Libanese overheidsambtenaar is dat België eerst haar eigen problemen tussen Vlamingen en Franstaligen moet oplossen vooraleer de verkoop kan doorgaan. De uittredende regering kan immers die beslissing niet nemen. Het is trouwens opvallend dat er Belgische militairen naar het buitenland worden gestuurd om landen op te bouwen die bestaan uit 17 gemeenschappen zoals in Libanon, of een 9tal zoals in Afghanistan door politici die dagelijks hun onvermogen illustreren om een regering te vormen en een land te besturen met amper twee grote gemeenschappen in het hart van Europa.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie