Betoog mee op 6 december: STOP DE VERMARKTING VAN HET ONDERWIJS!

Na de betoging in Gent vorige week, wordt komende donderdag in Brussel betoogd tegen de plannen van onderwijsminister Vandenbroucke in het hoger onderwijs. Die plannen zouden leiden tot een hoger inschrijvingsgeld voor bepaalde opleidingen en minder middelen voor "niet rendabele" richtingen (zoals kunstonderwijs of humane wetenschappen). Dit kadert in een neoliberale afbraak van ons onderwijs. Protest hiertegen is nodig en we roepen dan ook op om donderdag mee te betogen.

Pamflet van de Actief Linkse Studenten

Minister wil betogers omkopen…

Minister van onderwijs Vandenbroucke liet de directies van de hogescholen weten dat hij bereid was om hen 7 miljoen euro extra te beloven, op voorwaarde dat ze de betoging van 6 december niet meer zouden steunen. Deze halfslachtige poging zal natuurlijk niet tot het verhoopte resultaat leiden. Afspraak op donderdag 6 december om 13u30 aan het station van Brussel-Noord!

> Afbeelding van een mail hieromtrent

Reeds sinds het begin dat minister Vandenbroucke zijn plan voorstelde, ontstond er bij studenten en personeel veel verontwaardiging. De vakbonden organiseerden regionale betogingen in Brussel, Antwerpen en Gent. ALS speelde naar de studenten toe een belangrijke rol in het op gang trekken van de beweging. In het begin van dit schooljaar stemde het Vlaams parlement het nieuw financieringsplan van Vandenbroucke. Enkele weken later betoogden personeel en studenten van kunsthogescholen met 600 om het schreeuwend tekort aan middelen aan te kaarten. Ook werden petities opgestart die rondgingen in de kunsthogescholen en in de richtingen humane wetenschappen. Vandaag roepen vakbonden en studentenorganisaties op voor een nationale betoging van heel het hoger onderwijs in Brussel.

Alle Europese Regeringen beslissen om het hoger onderwijs om te vormen tot een model dat moet kunnen concurreren met het Amerikaanse. Het Amerkaans onderwijs werkt volledig volgens de principes van de vrije markt waarbij instellingen met elkaar concurreren om middelen. Het gevolg is dat er twee soorten onderwijsinstellingen bestaan : de elite-instellingen (Harvard, Yale, MIT,…) waar je moet toegelaten worden en een astronomisch inschrijvingsgeld moet neerleggen om te kunnen studeren voor de rijken en daarnaast vele instellingen voor de gewone mensen die minder kwalitatief onderwijs aanbieden omdat ze niet over voldoende middelen beschikken of minder aanzien hebben waardoor het afgeleverde diploma minder waard is.

Typisch in zo’n marktstelsel is dat de middelen vooral geïnvesteerd worden in opleidingen en onderzoek met hoge winstverwachtingen. Kunstonderwijs en onderwijs in de humane wetenschappen vallen buiten de prijzen en worden dan ook in veel mindere mate gefinancieerd. Wij verzetten ons tegen de vermarkting van het hoger onderwijs en het financieringsmodel van de Vlaamse Regering.

PUBLIEKE MIDDELEN VOOR ONDERWIJS

Sinds 1980 daalt het budget voor onderwijs – met ups and downs – constant. In 1980 besteedde de overheid nog meer dan 7% van het BBP aan onderwijs, vandaag is dat minder dan 5%. Terzelfdertijd is de studentenbevolking meer dan verdubbeld. Doordat de overheid de instellingen steeds meer verplicht om private financiering te zoeken, wordt onderzoek meer en meer gesponsord door bedrijven. Een deel van de verloren financiering zullen de instellingen echter ook moeten zoeken bij de studenten. Voor banaba’s en manama’s zal je binnenkort 5.600 tot 25.000 euro neer moeten tellen. In de ons omringende landen betaal je vandaag al minstens 1000 euro om je in te schrijven, in Engeland zelfs meer dan 4000 euro.Wij eisen een volledige financiering van het hoger onderwijs door middel van publieke middelen en verzetten ons tegen elke verhoging van de inschrijvingsgelden.

ONDERWIJS IS GEEN KOOPWAAR

In onze kapitalistische samenleving probeert men alles te herleiden tot producten die kunnen verkocht worden. Dankzij de strijd van onder meer de vakbonden zijn sociale voorzieningen zoals onderwijs, gezondheidszorg … officieel een recht voor iedereen. Ook studenten uit minder begoede milieus hebben dus recht op onderwijs. Door van onderwijs een product te maken dat dient gekocht te worden, voert men een extreme ongelijkheid in. Wie rijke ouders heeft, kan zich in zo’n systeem dure studies permitteren. Wie armere ouders heeft, mag gaan werken om zijn studies te kunnen betalen of een lening afsluiten bij de bank. Door van onderwijs een koopwaar te maken, kunnen bedrijven – o.a. banken – veel geld verdienen aan uw studies.

Voor ons is degelijk onderwijs een recht voor iedereen.

VOOR EEN GRATIS EN DEGELIJK ONDERWIJS !

Met ALS zijn wij altijd al voor deze eisen opgekomen, maar gaan zelfs verder. Wij komen op voor degelijk en democratisch onderwijs dat GRATIS moet zijn! Alle inschrijvingsgelden moeten afgeschaft. Het recht op onderwijs geldt voor iedereen, en moet dus toegankelijk zijn voor jongeren van alle komaf. De financiering van het onderwijs moet volledig publiek zijn; als eerste maatregel moet er dringend opnieuw 7% van het BBP naar onderwijs gaan. Iedereen moet het recht hebben zich ten volle op zijn studies te concentreren zonder er nog extra jobs bij te doen om studies, kot, eten, … te betalen. Gratis onderwijs betekent meer dan het afschaffen van de inschrijvingsgelden. Ook handboeken en sylabussen moeten gratis ter beschikking gesteld worden.

Studentenkoten moeten uit de handen van de privé komen om een goedkope en aan studies aangepaste huisvesting te kunnen verzekeren. De privatisering van studentenresto’s moet gestopt worden en meer financiële middelen krijgen om goedkope en degelijke maaltijden te kunnen voorzien voor studenten en personeel. Verder is er nood aan gratis en degelijk openbaar vervoer.

Op deze manier kan iedereen de mogelijkheid krijgen zich ten volle op zijn studies te richten en kan iedereen zich reëel naar individueel vermogen ontwikkelen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie