Extra herhalingen door staking schrijvers voor televisie-industrie?

Een aantal topseries worden reeds bedreigd door de staking van de scenarioschrijvers in Hollywood. De Writers Guild of Amerika (WGA) weigerde een voorstel tot CAO goed te keuren en eiste een hogere beloning voor de schrijvers. Een aantal series komen hierdoor in de problemen en extra herhalingen werden in de VS reeds ingepland.

Bij ons komen de herhalingen er pas met een tijdje vertraging. De meeste Vlaamse televisiezenders kopen enkel volledige reeksen op waardoor we hier steeds met enige vertraging de meest recente series en afleveringen te zien krijgen. Dat is de commerciële logica: een reeks met succes in de VS is een veiliger investering om kijkcijfers en bijhorende reclame-inkomsten binnen te krijgen. Als er nu een onderbreking dreigt bij pakweg Grey’s Anatomy (waarvan elf afleveringen werden opgenomen, maar geen verdere scripts ter beschikking zijn), zal dat in Vlaanderen hoogstens binnen een jaar opgemerkt worden.

De staking wordt georganiseerd door de Writers Guild of America (WGA). Dat is een vakbond van scenarioschrijvers die via collectieve onderhandelingen degelijke loonsvoorwaarden probeert af te dwingen voor de scenarioschrijvers. Zelfs in een hoogst commerciële sector zoals de televisie-industrie zijn er dus vakbonden. Meer nog: ze organiseren ook collectieve acties zoals stakingen en protestbijeenkomsten. Zo was er in de eerste dagen van de staking een protestbijeenkomst met zo’n 4000 schrijvers aan de kantoren van de studio’s van 20th Century Fox. Dat was de grootste mobilisatie in de 74-jarige geschiedenis van de vakbond. Op de bijeenkomst was er een optreden van Zach de la Rocha en Tom Morello van de groep Rage Against The Machine. Die brachten pro-vakbondsliedjes.

De staking is gericht op het afdwingen van een CAO (collectieve arbeidsovereenkomst) waarin bepalingen worden opgenomen zoals de minimumlonen. Eén van de problemen daarbij is dat de scenarioschrijvers meer willen krijgen van de verkoop van DVD’s. Nu krijgen ze 3 dollarcent per DVD, terwijl die makkelijk 20 dollar kosten in de winkel. Vandaag verdienen veel filmstudio’s meer aan DVD’s dan aan bioscoopvertoningen. Voor de schrijvers valt er echter niet veel te verdienen aan DVD’s. Een gemiddelde scenarioschrijver verdient niet slecht. De WGA zelf stelt dat een gemiddeld lid 62.000 dollar per jaar verdient, maar natuurlijk steekt dat maar povertjes af tegenover de inkomsten van de acteurs en de industrie zelf. Bovendien gaat het slechts om een gemiddelde, een aantal schrijvers heeft moeite om rond te komen.

Deze acties zijn opvallend. Het is geen sector waar je stakingen zou verwachten. Anderzijds is het een sector die dicht bij de media staat en via de uitzendingen kan een staking vrij directe gevolgen hebben voor de kijkers. Hierdoor is dit een erg gemediatiseerde staking die nuttig is om het idee van vakbonden, stakingsacties, collectief verzet,… op de agenda te plaatsen.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist