Home / Belgische politiek / Communautaire kwestie / Vandenbroucke (SP.a): Vlaams, Vlaamser, Vlaamst?

Vandenbroucke (SP.a): Vlaams, Vlaamser, Vlaamst?

Op zondag 4 november was er in het actualiteitsprogramma De Zevende Dag (of de 150ste dag zo u wilt) ruime aandacht voor de huidige regeringsonderhandelingen. Eén van de mensen die de kans kreeg om tussen te komen, was Vlaams minister van onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.a), die ook bevoegd is voor de rand rond Brussel. Vandenbroucke gebruikte dit forum om een aanval te lanceren op Bart De Wever (N-VA).

Karel Mortier

Vandenbroucke verweet De Wever de staatshervorming op de helling te zetten door samen met Didier Reynders een anti-socialistische regering te willen vormen. Om bepaalde zaken door te voeren is er immers een 2/3 meerderheid nodig en daarvoor heeft oranje-blauw ook de steun nodig van de sociaal-democratie in ons land. Reynders vindt een staatshervorming en dus de steun van de PS helemaal niet nodig omdat een regering zonder de PS reeds een staatshervorming op zich is. De SP.a ondertekende destijds bij de vorming van de Vlaamse regering een aantal jaren terug een akkoord voor een ruime staatshervorming, waar o.a de splitsing van B-H-V een onderdeel van was. Nu stelt Vandenbroucke dat de strategie van De Wever die staatshervorming belemmert. “De strategie van De Wever leidt tot niets en is heel slecht voor de Vlaamse beweging. Van die grote staatshervorming gaat niks, echt niks in huis komen.”

Daarnaast verweet Vandenbroucke De Wever ook persoonlijk dat hij het imago van de Vlaamse beweging kapot maakt en hij gebruikte daarvoor het voorbeeld van de recente rel naar aanleiding van de excuses van de burgemeester van Antwerpen Janssens (SP.a) aan de joodse gemeenschap in Antwerpen en de uitlatingen van De Wever na de racistische moorden in Antwerpen.

Vandenbroucke voelt zich als sociaal-democraat geroepen om een Vlaams-nationalist lessen te geven over het imago van de Vlaamse beweging en de wijze waarop een staatshervorming tot stand moet komen. Vandenbroucke laat nergens blijken dat hij een andere visie heeft over de staatshervorming op zich. Hij laat enkel uitschijnen dat hij de huidige onderhandelaars, en vooral De Wever, een stelletje prutsers vindt die geen resultaat zullen boeken en bovendien het imago van de Vlaamse beweging kapot maken. In de hem kenmerkende bescheidenheid zegt Vandenbroucke dus dat hij het allemaal sneller en beter kan. Niet voor de belangen van de werkenden en hun gezinnen, maar voor het imago van de Vlaamse beweging.

Na de sociaal-economische dossiers, verschilt de SP.a vandaag ook steeds minder van de andere partijen op communautair vlak. De partij beperkte haar oppositie in de Kamercommissie over Brussel-Halle-Vilvoorde tot het eisen van een snellere stemming. De partij wil de regionaliseringen “sneller en efficiënter” aanpakken. Eigenlijk zegt Vandenbroucke dat een rechtser beleid makkelijker en efficiënter is met een zogenaamd linkse partij als de zijne in de coalitie. Een prominent lid van de SP.a die predikt over de Vlaamse beweging komt ongeloofwaardig over, bij de hardline nationalisten maar vooral ook bij diegenen voor wie de term “socialisme” niet gelijkstaat met besparen en cadeaus geven aan het patronaat.

Het is hypocriet om op congressen of 1 mei optochten de Internationale te zingen (of mee te lippen) om de dag erna de communautaire trom te roffelen.

Leave a Reply