Continental Bakeries (Malle): last van ABVV-itis?

De voedingscentrale van het ABVV verspreidde een persbericht waarin het de houding van de directie van Continental Bakeries in Malle aanklaagt. Die directie wil de vestiging in Malle sluiten, maar opent tegelijk een nieuwe vestiging in Ghislengien, daartoe krijgt het tot 3 miljoen euro subsidies. Terwijl het bedrijf overheidsmiddelen incasseert in Ghislenghien, is het minder bekommerd om het lot van de arbeiders in Malle…

Persverklaring: Directie Continental Bakeries lijdt aan ABVV-itis!

Verklaring van ABVV-Voeding

Continental Bakeries in Malle heeft ABVV-itis (tot 3 miljoen € subsidies voor overname van bedrijf). Alhoewel veel mensen in de winterperiode last hebben van bronchitis lijdt de directie van Continental Bakeries te Malle aan ABVV-itis!Een aantal maanden geleden nodigde Continental Bakeries de arbeidersvakbond van het ABVV uit om samen met het ACV deel te nemen aan onderhandelingen voor de invoering van een cao-weekendwerk voor de werknemers van Continental in een bedrijf van de concurrentie. Toen de onderhandelingen afgerond waren en een ontwerpcao werd opgesteld kreeg de arbeidersbond van het ACV de gelegenheid om deze cao te amenderen en te ondertekenen, de socialistische vakbond echter niet.Nochtans was de socialistische vakbond aanwezig tijdens deze onderhandelingen"

Toen de directie van Continental Bakeries de finale beslissing nam om het bedrijf in Malle niet herop te bouwen werd de socialistische vakbond (arbeiders en bedienden) opnieuw uitgenodigd om mee de formele procedure (intentie tot sluiting bedrijf) en de onderhandelingen tot het bekomen van een sociaal plan te voeren en dit samen met het ACV.

Er werd een ontwerpakkoord bereikt dat een meerderheid kreeg van het personeel. De Directie van Continental hield zich niet aan de afspraak om (zoals afgesproken door alle partijen) de juridische cao-teksten 4 dagen op voorhand over te maken aan de vakbonden. Voor de socialistische vakbond (arbeiders en bedienden) was er bijgevolg te weinig tijd om deze teksten binnen de tijdspanne van 1 dag op een grondige en degelijke manier te analyseren en te amenderen. Ze maakte deze bekommernis ook over aan de directie.

De directie zag ook hier geen enkel probleem en liet ook hier de finale teksten alleen maar amenderen en ondertekenen door de christelijke vakbond (arbeiders en nadien ook door de bedienden). De socialistische vakbond (arbeiders en bedienden) maakten nadien hun opmerkingen op de ontwerptekst over aan de directie van continental bakeries maar ook hier hetzelfde verhaal. Mee onderhandelen over een plan maar eens de laatste loodjes moeten worden gelegd krijgt de directie van Continental opnieuw ABVV-itis. Geen ruimte voor het ABVV om opmerkingen te formuleren en geen gelegenheid om de cao te ondertekenen.

Nochtans zitten er in de opmerkingen van het ABVV een aantal zaken die zeer belangrijk zijn voor de werknemers van Continental. Door de ondertekening van deze cao en het niet rekening houden met de opmerkingen van het ABVV is de kans dus groot dat de werknemers van Continental nog voor onprettige verassingen zullen komen staan. Het ABVV zal alleszins haar verantwoordelijkheid nemen en zal in dergelijk scenario onmiddellijk juridische dossiers openen tegen het bedrijf om de rechten van de werknemers te vrijwaren.

Het ABVV wil verder dat de gewerkte periodes als uitzendkracht meetellen voor de berekening van de anciënniteit, een aantal passages in de cao-tekst zijn zeer vaag en laten interpretatiemogelijkheden toe, In de ondertekende cao-tekst worden de gepresteerde overuren ook niet mee in rekening gebracht voor de berekening van het brutoloon om de verbrekingsvergoeding te betalen. Het ABVV kan zich niet van de indruk ontdoen dat de directie van Continental zeer amateuristisch is en lijdt aan ABVV-itis. Een soort ziekte waar je een vakbond uitnodigd voor overleg maar geen rekening houd met de opmerkingen van diezelfde vakbond en slechts 1 partij een cao laat ondertekenen.

Als ABVV willen we een goede cao voor de werknemers van Continental. Continental Bakeries kocht ondertussen een bedrijf over van de concurrentie in Ghislengien. Continental Bakeries zal dankzij bijkomende investeringen in ghislengien tot een maximaal subsidiebedrag van 3 miljoen € krijgen. Een reden te meer om een goede en waterdichte cao af te sluiten voor de vele werknemers van Continental Bakeries in Malle die zullen getroffen worden door collectief ontslag.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie