VS: families van militairen spreken zich uit tegen oorlog

De oorlog en de bezetting van Irak blijft leiden tot protest en verzet in de VS. Meer en meer Amerikanen, waaronder veel soldaten, komen tot de conclusie dat het tijd is om de troepen terug te trekken. Patrick Ayers sprak met Charley Robinson, één van de stichtende leden van de organisatie Military Families Speak Out, een groepering die snel een belangrijke rol is beginnen spelen in de anti-oorlogsbeweging.

Hoe is de organisatie ‘Military Families Speak Out’ tot stand gekomen?

CR: Onze zoon werd in augustus 2002 opgeroepen voor het leger en het was al duidelijk dat er een oorlog zat aan te komen. We beseften dat we een belangrijke rol konden spelen als familie van een militair om onze mening naar voor te brengen en een impact te hebben. In oktober 2002 ontmoetten we een vader van een piloot in het leger. We hadden telefonisch contact en beslisten om een organisatie op te zetten. Met meer dan 1.000 families die deeluitmaken van de groepering, kennen we nu een brede nationale spreiding en zijn we zelfs in een aantal andere landen actief.

Zijn er aanwijzingen van een groeiende steun onder VS-soldaten in Irak voor de eis van het stopzetten van de bezetting?

CR: Er zijn rapporten verschenen in ‘Star and Stripes’ en andere magazines waaruit blijkt dat de moreel laag is. Veel militairen vragen zich af wat het nut van de oorlog is en zijn wellicht ook boos omwille van de manier waarop de regering de troepen ingezet heeft en de militairen behandeld heeft. Ze werden naar Irak gestuurd op basis van leugens, wat natuurlijk belangrijk is, maar het bleef daar niet bij. In Irak zelf kregen ze geen degelijk materiaal. De troepen werden geregeld verplaatst en hadden het gevoel dat ze teveel ingezet werden waardoor er problemen ontstonden op vlak van moreel en ook vragen over de oorlog zelf.

Military Families Speak Out voert campagne met de slogan "Bring Them Home Now". Er is binnen de anti-oorlogsbeweging veel discussie over welke slogans central moeten gesteld worden. Wat is het idee achter jullie slogan?

CR: Het is eigenlijk erg simpel: de VS-bezetting van Irak is het probleem, niet de oplossing. Zolang er 130.000 VS-militairen met wapens in Irak zitten, zal het proces van heropbouw van Irak niet kunnen plaatsvinden. Wij denken dat het terugtrekken van de troepen nu een cruciale stap zou zijn.

Een aantal mensen zegt ons: "Je kunt de troepen nu nog niet terugbrengen". De realiteit is echter dat de beslissing om de Amerikaanse troepen terug te trekken niet betekent dat de bevolking er morgen zou wakker worden en zich afvragen waar de militairen plots heen zijn. Het terugtrekken van de troepen zou een tijdje in beslag nemen en de Irakezen kunnen in die periode nagaan wat hun behoeften zijn en indien nodig hulp vragen aan andere landen, landen die niet betrokken zijn bij de huidige bezetting.

Welke activiteiten zijn nog gepland door Military Families Speak Out?

CR: We nemen deel aan kleine lokale en grotere gebeurtenissen in heel het land. We zijn betrokken in een actie aan de luchtmachtbasis Dover waar de lijkzakken uit Irak terug aankomen in de VS. De media heeft niet langer toegang tot deze luchtmachtbasis, en ook de families worden de toegang ontzegd. Dit is een onderdeel van de pogingen van de regering om dit deel van de oorlog te verbergen.

We namen ook deel aan de acties op 20 maart, één jaar na het begin van de oorlog. We waren betrokken in tal van acties in kleine en grote steden in gans het land. Zo waren we in steden als Des Moines, Iowa, Wisconsin, Michigan – overal werd geprotesteerd.

Hoe kunnen onze lezers jullie campagne steunen?

CR: Iedereen moet nadenken wat ze kunnen doen tegen deze oorlog, tegen deze bezetting. Het is een kans om mensen in beweging te krijgen rond het standpunt dat het al van bij het begin een slecht idee was om de oorlog te starten, maar dat het alleszins nu het moment is om, na meer dan 500 Amerikaanse en duizenden Irakese doden, er een einde aan te stellen.

Dit artikel verscheen eerder in ‘Justice’, het blad van Socialist Alternative in de VS

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie