Meeting. 90 jaar Russische Revolutie – 10 dagen die de wereld deden wankelen

Op donderdag 8 november organiseert LSP-Gent (in samenwerking met de Actief Linkse Studenten en Internationaal Verzet) een avond over de Russische Revolutie. Het is dan exact 90 jaar geleden dat de Russische arbeiders en arme boeren zelf de touwtjes in handen namen en komaf maakten met de heersende elite die hen decennialang had onderdrukt.

10 dagen die de wereld deden wankelen. Zo titelde de Amerikaan John Reed zijn boek wat een ooggetuigenverslag was van iemand die op de eerste rij de Russische Revolutie meemaakte. Wankelen deed de wereld, want voor het eerst in de geschiedenis vestigde de meerderheid van de bevolking een arbeidersstaat. De jaren nadien waren er verschillende poging om ook in Europa die weg in te slaan. Helaas mislukten die pogingen waardoor Rusland geïsoleerd achter bleef.

De propaganda van de kapitalisten via het onderwijs, zogenaamd geschiedschrijving, media, cultuur, … heeft 90 jaar lang geprobeerd de Russische Revolutie af te doen als een staatsgreep van bloeddorstige dictators. Niets is echter minder waar en ook vandaag kijken velen nog altijd naar het voorbeeld van de oktoberrevolutie van ’17 om een antwoord te vinden op de vraag hoe we deze samenleving kunnen veranderen.

In die 90 jaar is er heel wat veranderd. In de voormalige Sovjetunie heerst het gangsterkapitalisme terwijl de bevolking de hemel van vrijheid en welvaart werd voorspeld. Bijna de hele wereld is in de greep van imperialisten die met hun neoliberale politiek de citroen verder uitpersen in hun voordeel. Een kleine groep bezit vandaag de overgrote meerderheid van de middelen.

Kom naar deze avond over de Russische Revolutie waarbij we in debat de echte lessen willen trekken over de eerste socialistische revolutie, waar en waarom het fout ging. Kom mee debatteren hoe we er kunnen voor zorgen dat de 21e eeuw, de eeuw van het wereldsocialisme wordt.


Meeting: donderdag 8 november vanaf 19u30 in de Blandijn (Gent)

  • beelden op groot scherm van de revolutie in ‘17
  • 3 sprekers:

    > Jo Coulier, hoofdafgevaardigde ABVV-VUB en oud-lid ALS over de historische context waarin de Russische Revolutie plaats vond en hoe deze revolutie kon ontaarden in een stalinistische degeneratie

    > Bart Vandersteene, woordvoerder LSP en oud-lid ALS over de relevantie van de ideeën van de Russische Revolutie en de methodes van de Bolsjewieken vandaag

    > Anja Deschoemacker, verantwoordelijke vrouwenwerking LSP over de impact van de Russische Revolutie op de situatie van vrouwen in Rusland

  • Waar: in de gebouwen van de universiteit Gent, Blandijn, auditorium D
  • Start: om 19u30 – inkom: 1 euro
  • Op het einde een kleine viering met echte Russische wodka!
  • Opbrengst van de avond gaat naar opbouw van de zusterorganisaties van LSP en ALS in de oude Sovjetunie.
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie