Van Themsche schuldig aan racistische moord

Het zal voor velen een opluchting zijn: Hans Van Themsche wordt wel degelijk schuldig geacht voor de moorden op Luna en Oulematou en de moordpoging op Songul. Bovendien ging het om een racistische moord. Dit kwam als een opluchting na een twee weken durend proces waarin het zinloze geweld van een jaar geleden uitgebreid werd opgerakeld.

Het proces Van Themsche nadert hiermee haar eindpunt. Het was een bijzonder bewogen proces dat heel wat emoties losweekte, zowel bij de families van de slachtoffers als breder bij iedereen die met hen meeleefde. De immense mediatisering van dit proces zorgde er bovendien voor dat velen uitkeken naar het resultaat.

Wij denken dat Van Themsche terecht schuldig is bevonden aan racistische moord en vinden het belangrijk dat ook het aspect racisme duidelijk aan bod kwam in de schuldvraag. Hij schoot wel degelijk om kleurlingen en migranten te treffen enkel en alleen omwille van de huidskleur van deze slachtoffers. Luna en Oulematou zijn dood omdat Oulematou volgens Van Themsche een fout kleurtje had.

De verdediging van Van Themsche probeerde te pleiten dat hun cliënt ziek was, geestesgestoord of lijdend aan een vorm van autisme. Dat werd ingeroepen in een poging om Van Themsche uit de gevangenis te houden. Uiteraard is het duidelijk dat er met de huidige overbevolking en tekort aan middelen in de gevangenissen, amper enige begeleiding zal zijn voor Van Themsche. Anderzijds zou het onaanvaardbaar zijn om Van Themsche aan zijn straf te laten ontlopen. Maar de vraag blijft: wat gebeurt er na de gevangenisstraf? Wordt Van Themsche dan gewoon terug vrij gelaten in de samenleving (met een grote kans op hervallen)? Er zal toch minstens iets van individuele begeleiding nodig zijn, maar dat stelt de vraag naar middelen.

De families van de slachtoffers waren opgelucht met de uitspraak Zij hebben de afgelopen twee weken heel wat moeilijke momenten gekend tijdens het proces. De getuigenissen van Songul en de families van de slachtoffers waren moedig en gaven een belangrijk signaal: dit zinloos geweld en deze haat zijn onaanvaardbaar.

Die boodschap is van belang en brengt ook heel wat discussiepunten met zich mee. Hoe kan de strijd gevoerd worden tegen racistische vooroordelen, van waar komt zinloos geweld,… Wij denken dat het nodig is om deze discussies te voeren. Eén jaar na de verkiezingsoverwinning van Patrick Janssens en de concerten van 0110 is dat noodzakelijk.

Vandaag wordt in de media bijna victorie gekraaid over de veroordeling van Van Themsche. Dezelfde media heeft minder positiefs te melden over "mensen-zonder-papieren" (steevast "illegalen" genoemd). Dat is natuurlijk hypocriet, maar tegelijk ook een logisch gevolg van het huidige systeem waarin goedkope "illegale" arbeiders welkom zijn om de lonen te drukken, krotten aan te verhuren en meteen ook te kunnen beschuldigen van alles wat fout gaat. Bovendien wordt daar door extreem-rechts op ingespeeld om nog een stap verder te gaan in de afkeer tegenover migranten. Het VB verlaagt de drempel voor racisme en is in die zin mee verantwoordelijk voor de gruwelijke feiten die zich in mei 2006 afspeelden in Antwerpen.

Is extreem-rechts verslagen met de overwinning van Janssens? We denken het niet. Reeds vlak na de gemeenteraadsverkiezingen wezen we op de beperkte houdbaarheidsdatum van reclamestunts en presidentiële verkiezingscampagnes zoals die van Janssens. De onderliggende problemen bleven immers bestaan en zijn niet weggenomen met het huidige bestuur in Antwerpen. In tegendeel, met de hoofddoekendiscussie maakte Janssens duidelijk dat hij voor een “flinks” beleid staat en niet voor een “links” beleid. Met de prestigeprojecten genre Oosterweelverbinding worden de prioriteiten nogmaals in de verf gezet: geldverslindende projecten staan vooraan op de agenda.

De realiteit van het huidige beleid kan niet blijvend verstopt worden achter communicatiestrategiën en marketing. Zolang de sociale voedingsbodem voor verdeeldheid en racisme blijft bestaan, blijft de drempel lager voor wanhoopsdaden en zinloos geweld. Dat wordt versterkt door het bestaan en de sterkte van het Vlaams Belang. De asociale realiteit wordt vaak verdoezeld door dezelfde media die nu Van Themsche nog liever de doodstraf hadden zien krijgen.

Het beste antwoord op zinloos geweld en racisme bestaat uit een sociaal beleid: als iedereen een degelijke job zou hebben, degelijke huisvesting in een propere omgeving,… zouden er al veel problemen opgelost zijn. Zolang we echter in een andere richting gaan met een toename van de kloof tussen rijk en arm, zal er een groeiende vervreemding zijn van deze samenleving. Als er geen collectief antwoord wordt geboden, zullen sommigen in de richting van individuele oplossingen zoeken.

Het zal er voor de linkerzijde op aankomen om te bouwen aan collectieve antwoorden en een gezamenlijk verzet van de arbeiders en hun gezinnen tegen de gevolgen van het neoliberalisme. Met het proces Van Themsche werden we nogmaals gewezen op de rotheid van dit systeem en de gevolgen van racisme. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt niet alleen bij Van Themsche zelf, maar ook bij een samenleving waarin racistische vooroordelen een steeds bredere verspreiding kunnen kennen. Het VB is daar overigens slechts een gedeeltelijke uitdrukking van. De crisis van het huidige systeem is duidelijk, alleen zien weinigen reeds een alternatief. LSP wil daarin tussenkomen om de mogelijkheden van een socialistisch alternatief scherper naar voor te brengen.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist