De politieke discussies op straat

Europese en regionale verkiezingen

Om onze lijsten te kunnen indienen voor de Europese verkiezingen, moeten we 5000 gewettigde handtekeningen ophalen langs Franstalige kant en evenveel langs Vlaamse kant. Op 26 maart hadden we respectievelijk 98% en 84% van onze streefdoelen behaald, de komende dagen volgt een nieuwe update. Er zijn deze week nog veel handtekeningen opgehaald aan de doplokalen en ook elders zetten onze leden een tandje bij om het streefdoel zo snel mogelijk te behalen.

Vincent Devaux

Vanaf begin volgende week beginnen we met het binnenbrengen van de handtekeningen bij de gemeenten om ze te laten wettigen. Onze kameraden komen in deze campagne getuigenissen tegen die de problemen van het kapitalistische systeem weerspiegelen.

De reacties variëren van plaats tot plaats. In de winkelstraten hoorden we mensen die ons vertelden dat ze in ieder geval niet gingen stemmen. Er zijn veel reacties die de afkeer van “de politiek” uitdrukken. Dit is het gevolg van de asociale politiek die de traditionele partijen voeren, de “socialisten” (sociaal-democraten) inbegrepen. Afgaand op deze reacties is het niet moeilijk om te voorspellen dat extreem-rechts bezig is aan een gevaarlijke groei naar de volgende verkiezingen toe. Meer beschaafde reacties (“Bedankt, maar ik heb weinig tijd.”) vertalen vaak de complete desinteresse in politiek – in andere gevallen ook het superdrukke leven dat de kapitalistische economie ons oplegt.

Het zou verkeerd zijn om daaruit te besluiten dat er een totale onverschilligheid bestaat. Integendeel, aan de doplokalen hebben we regelmatig goede discussies. Mensen zijn zelfs bereid ons een handje toe te steken, of ze willen in hun omgeving de campagne bekendmaken. In de wijken gaan de gesprekken dikwijls over jobs en woningnood. Veel mensen ontvangen onze ideeën en campagnes met een warm hart. Andere mensen – die over onze campagne hoorden toen we bij hen thuis langskwamen – bellen ons achteraf op om peterslijsten te krijgen en vragen om meer informatie. Soms kennen ze ons van ver. Of van zeer ver, zoals de persoon aan de Luikse doplokalen die onze campagnes kende in Ierland met onze verkozene Joe Higgins.

Het doel van deze campagne is om onze afdelingen te versterken en er nieuwe op poten te zetten. Het ziet er naar uit dat dit geen probleem zal zijn. We hebben niet minder dan 25 nieuwe leden gemaakt sinds het begin van onze campagne in januari. Je kan ons helpen in deze campagne: aarzel niet om contact op te nemen. Hang onze affiche aan je raam, schakel je in om te gaan plakken op de verkiezingsborden in je omgeving of om stands op te zetten en samen met ons pamfletten uit te delen.

Het ophalen van de peterslijsten is slechts een van de voorwaarden voor de verkiezingsdeelname. We moeten onze campagne ook financieel kunnen dragen. We hebben onszelf een streefdoel gezet van 8000 euro. Dit geld dient voor de financiering van de pamfletten, de affiches, enz. Zonder dit materiaal zouden we onze ideeën niet kunnen verspreiden. U kan hieraan bijdragen door te storten op 001-2260393-78.

Delen: Printen: