Staking in 24 GB-vestigingen tegen plan om arbeidsvoorwaarden in de solden te zetten

Vorige zaterdag werd in 24 (van de 72) GB-vestigingen in het land gestaakt. Aanleiding is de beslissing van de directie om 16 winkels met sluiting te bedreigen om ze in werkelijkheid om te bouwen tot winkels die door zelfstandige geranten worden geleid.

Het franchiseren van de winkels moet de lonen sterk doen afnemen, mogelijk zou tot 30% worden bespaard op het personeel. Het personeel zou flexibeler en goedkoper moeten werken.

Zaterdag werd gestaakt in de meeste van de met sluiting bedreigde vestigingen, maar ook in een aantal andere GB-vestigingen in Wallonië.

De Limburgse LBC-secretaris Koen De Punder stelde terecht: “Op 20 juni – net voor de vakantie – raakte het voornemen tot sluiting bekend. Zolang al leven de werknemers in onzekerheid. We willen met deze staking de directie onder druk zetten: er zijn nog altijd geen garanties voor het personeel. Hier werken veertig mensen: gaan die allemaal kunnen muteren? En moeten ze dan eerst een auto kopen?”

De onzekerheid onder het personeel en de aankondiging om de winkels om te vormen naar het zelfstandige franchisesysteem zorgen voor ongerustheid onder het personeel. Maar ook onder de klanten is er protest tegen de sluitingen van hun buurtwinkels. Op verschillende plaatsen waren er succesvolle petities of worden buurtcomités opgezet. Ook CAP speelde daar een belangrijke rol in met haar tournee langs de GB.

Nu was CAP opnieuw aanwezig bij een aantal stakende GB-vestigingen om er haar solidariteit te betuigen.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist