Carrefour. Succesvolle tweede tournee met CAP-bus

Van 13 tot 15 september trok de CAP-bus opnieuw langs een aantal bedreigde vestigingen van GB. De directie wil die vestigingen sluiten om ze te vervangen door winkels die door zelfstandige geranten worden uitgebaat. Doel: de lonen met zowat een kwart terugdringen.

Serge Katz

De tocht langs de verschillende GB-vestigingen was succesvol. Opvallend gegeven was dat we zowel in het noorden als het zuiden van het land dezelfde positieve reacties kregen. Het is nuttig dat we met CAP de vooroordelen over Vlamingen, Brusselaars en Walen kunnen overstijgen.

Ook in Halle, dat toch een prominente rol speelt in de discussie over de communautaire kwestie, bleek dat de klanten van GB goed begrepen hadden dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten tegenover de onverantwoorde politiek van het grootkapitaal. We trokken ook naar Gilly, Quiévrain, Rocourt en Tournai. De aanwezigheid van twee Vlamingen daarbij werd opvallend positief onthaald. Tegenover het onbegrip en de ontgoocheling over de dreiging om de vestigingen te sluiten, wilden we het aspect van solidariteit centraal stellen. Met de arbeiders van Carrefour en de klanten hebben we dezelfde belangen en door samen campagne te voeren, staan we heel wat sterker.

In veel discussies kwam terug dat het nodig is om ons voor te bereiden op verzet tegen de sociale afbraak die zal worden voorgesteld door de nieuwe regering. CAP is nationaal georganiseerd en werd in de discussies gezien als een alternatief op de traditionele partijen. We kregen heel wat sympathie, maar ook beloften van een engagement in CAP of in verdere strijd tegen de sluiting van de GB’s.

Bij de vestiging van GB in Rocourt (bij Luik) voerden enkele CAP’ers een straattheater op. Er werden tevens contacten gelegd met een lokaal comité en met syndicale afgevaardigden. In Tournai kwamen we in contact met mensen die ruim 12.000 handtekeningen ophaalden met een petitie tegen de sluiting van de vestiging. Uiteraard haalden we zelf bij de tournee langs de GB’s ook nog heel wat handtekeningen op.

De tocht langs verschillende GB-vestigingen was succesvol, ook voor CAP. Vanuit concrete acties kunnen we banden smeden tussen gebruikers en arbeiders. Dat kan het verzet versterken en het maakt duidelijk dat CAP daar een actieve rol in kan spelen.

Op de CAP-site verscheen een videoverslag van de tweede tournee langs de GB. Een verwijzing naar de video en meer info vind je op onze pagina over de distributiesector.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist