Nood aan socialistisch alternatief op Lula’s neo-liberaal beleid

Brazilië: lancering van "Beweging voor een nieuwe partij"

De draai naar rechts van de Braziliaanse regering onder leiding van Lula (PT), het rechtse neo-liberale beleid en de uitsluiting uit de PT van de parlementsleden Baba, Luciana Genro, João Fontes, en senator Heloísa Helena, versterkten de oproep om een nieuwe linkse partij op te bouwen in Brazilië.

André Ferrari

Op 19 januari was er een bijeenkomst in Rio de Janeiro van waaruit een publiek statement naar voor werd gebracht over de lancering van "Socialistisch en democratisch links – beweging voor een nieuwe partij". Sindsdien werden stuurgroepen opgezet in de meeste deelstaten van Brazilië en waren er vergaderingen en lanceringsmeetings in de meeste hoofdsteden van de deelstaten. Nu wordt gewerkt aan een nationale bijeenkomst in Brasília op 5 en 6 juni.

Socialismo Revolucionario, de Braziliaanse afdeling van het CWI, stelt dat een nieuwe partij moet opgevat worden als een brede linkse formatie die openstaat voor iedereen die ontevreden is met de huidige koers van de PT en die bereid zijn om de strijd verder te voeren. Tegelijk zou een nieuwe partij een belangrijk forum vormen voor de marxistische linkerzijde om een socialistisch programma naar voor te brengen alsook een revolutionaire strategie voor de arbeidersstrijd in het land.

Op 12 maart namen meer dan 500 mensen deel aan een publieke meeting in Rio de Janeiro om een nieuwe partij te promoten. Onder de aanwezigen waren er leiders van verschillende vakbonden, studentenbewegingen, wijkorganisaties. Er was ook een groep van 65 PT-leden en functionarissen uit de stad Duque de Caxias, die aankondigden de PT te verlaten en die bereid waren om de discussie aan te gaan over de opbouw van een links alternatief.

In São Paulo was er op 19 maart een meeting waarop zo’n 700 aanwezigen waren en dit ondanks de hevige regen en de verkeerschaos. De meeting werd voorgezeten door drie vertegenwoordigers van stromingen die actief zijn in de beweging, waaronder Socialismo Revolucionario. Miguel Leme, een lid van SR en van de leiding van Apeoesp (de lokale onderwijsvakbond) sprak op de meeting. Onder de aanwezigen werden meer dan 100 nummers van ons blad verkocht.

Naast de parlementsleden (Heloísa, Baba, Luciana en Fontes) waren er op de meeting ook sprekers die betrokken waren bij de oprichting van de PT, maar nu gebroken hebben en een links alternatief willen opbouwen. Er kwam ook steun van vertegenwoordigers van verschillende wijkorganisaties, vakbonden en politieke groepen.

Onder de aanwezigen waren er ook leden van de PT die de partij nog niet verlaten hebben, maar dit wellicht zullen doen in de nabije toekomst. Zo waren er ook leden van de tendens Socialistische Democratie (DS, Braziliaanse afdeling van het Verenigd Secretariaat van de Vierde Internationale). Deze organisatie speelde een bijzonder negatieve rol door een aantal rechtse maatregelen te steunen in São Paulo, maar delen van DS spreken zich nu meer en meer uit tegen haar leiding en waren aanwezig op de meeting wat erop wijst dat de kans op een splitsing binnen DS erg groot is.

In Belém waren op 22 maart meer dan 700 aanwezigen op de lanceringsmeeting in de deelstaat Pará, in het noorden van het land. Er worden ook nog meetings gepland in Porto Alegre, in de deelstaat Rio Grande do Sul, en andere grote steden.

Socialismo Revolucionario voert campagne voor een nieuwe partij met een anti-imperialistisch, anti-kapitalistisch en socialistisch programma waarrond de meeste linkse militanten en activisten kunnen verenigd worden in een massa-partij. In deze campagne brengen we marxistische ideeën naar voor en roepen we op voor het versterken van revolutionaire linkse internationalisten, om zo een alternatief op de kapitalistische crisis in Brazilië en elders te kunnen vormen.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist