Nederland: Kritische SP’ers zetten nieuwe partij op

Nederland: Kritische SP’ers zetten nieuwe partij op

Interview met Rick Denkers, ex-voorzitter van de SP in Emmen en lid van het voorlopig bestuur van de nieuwe partij Solidara. De oprichting van Solidara werd midden september bekend gemaakt nadat Eerste Kamerlid Düzgün Yildirim door het partijbestuur werd uitgesloten.

Rick, hoe is de commotie binnen de SP ontstaan?

Rick Denkers: Er is na de Provinciale Statenverkiezingen gebleken dat de SP over een heel erg gebrekkig intern functioneren beschikt. Een partij die 16% van de stemmen haalt, maar blijft functioneren volgens haar oude maoïstische methodes krijgt natuurlijk problemen. De voorbije jaren zijn heel wat socialisten die dat verleden niet delen aangesloten bij de SP en die staan stomverbaasd van het gebrek aan ruimte voor intern debat.

De SP is een succesverhaal waar velen ter linkerzijde in Europa naar op kijken. Is de euforie na de verkiezingsoverwinningen niet dominant waardoor de leiding de discussie onder de mat kan vegen?

RD: Toch niet. De basis van de partij is activistisch, ook al kent de SP veel papieren leden. Het zijn juist de activisten, de basismilitanten, die vandaag een debat vragen in de partij. En overal waar dit gebeurt, is het antwoord van de partijleiding repressie: uitsluitingen, schorsingen, leugencampagnes,… Op dit moment zijn honderden SP-leden, waaronder ook velen met verkozen mandaten uit de partij aan het stappen. In die zin komt de partijtop meer en meer los te staan van haar eigen achterban.

Deze zomer werd door een groep SP-leden het Comité Democratisering SP opgericht, een aantal van die mensen zijn nu reeds actief in de opbouw van een nieuwe partij, Solidara. Hoe gaat het nu verder?

RD: Een deel van CDSP gaat verder de strijd aan voor meer democratie in de partij. In november is er een partijcongres waar ze de discussie willen aangaan. Anderen werken reeds aan de creatie van een nieuwe partij omdat we ervan uitgaan dat een democratische SP niet meer mogelijk is, tenzij je heel de partijstructuur eerst afbreekt en daarna opnieuw begint op te bouwen. We hebben gekozen voor een nieuwe partij die zich baseert op echte socialistische principes.

De nieuwe regering-Balkenende, deze keeer in coalitie met de sociaaldemocratische PvdA, heeft haar plannen bekend gemaakt voor het komende jaar. Hoe reageren SP en Solidara hier op?

RD: Ondanks de enorme electorale score van de SP en de middelen waarover de partij beschikt, is ze niet in staat om een fatsoenlijk weerwoord te bieden tegen het kabinet. Het beste voorbeeld hiervan is misschien wel het feit dat de rechterzijde met Verdonck en Wilders vandaag de show steelt en gezien wordt als de oppositie tegen Balkenende. Solidara heeft al duidelijk en publiek stelling genomen tegen Wilders, tegen de manier waarop hij de democratie misbruikt om haat en racisme te zaaien. Met Solidara willen we ook een duidelijk internationalistisch programma naar voor schuiven, naar het voorbeeld van de Duitse socialist Karl Liebknecht die stelde dat de arbeidersklasse geen vaderland kent.

Düzgün verklaarde reeds 1400 aanmeldingen binnen te hebben voor de nieuwe partij. Wat zijn de plannen voor de nabije toekomst?

RD: Het komt er op aan de partij handen en voeten te geven. We zijn volop bezig partijafdelingen op te richten, statuten uit te werken, gesprekken te voeren,… We willen een heel duidelijk basisdemocratische partij lanceren waar de leden de beslissingen nemen. Vandaag werken we met een tijdelijk bestuur dat een congres in januari voorbereidt waar dan een eerste partijprogramma, statuten en structuren door de leden kunnen worden beslist.

Veel succes en we horen nog van elkaar.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie