Ierse Socialist Party in congres

Het afgelopen weekend hield de Socialist Party haar congres in Portlaois, een stadje in het centrum van Ierland. Er waren kameraden uit zowel het noorden als het zuiden. Er waren veel jongeren, maar ook veel vakbondsmilitanten en activisten uit de wijken. Het feit dat onze partij een rol begint te spelen in de Ierse politiek werd duidelijk uit de aanwezigheid van journalisten en o.a. een verslag vanop het congres op het televisienieuws. (zie: video van RTE-nieuws).

Verschillende kranten gingen in op het feit dat parlementslid Joe Higgins zich uitsprak tegen de laatste poging van het establishment om de campagne tegen de gehate huisvuilbelasting te breken. De lokale gemeenteraad van Fingal stuurde de rekening voor juridische kosten bij het proces tegen Joe Higgins en Clare Daly door en vordert de betaling van zowat 33.000 Euro! Eén van de advocaten van het gemeentebestuur rekende een ereloon aan van 1.000 Euro per uur…

Een ander opvallend element van het congres van de Socialist Party was de aanwezigheid van leidinggevende vakbondsmilitanten en jongeren uit Noord-Ierland. Zo was Carmel Gates, de voorzitster van NIPSA, de grootste vakbond van Noord-Ierland, aanwezig. Maar ook o.a. Jim Barbour, lid van de leiding van de vakbond van brandweermannen en delegees van Belfast Airport die reeds maandenlang campagne voeren tegen hun afdanking, waren aanwezig en speelden een belangrijke rol op het congres.

We zullen op onze site twee verslagen publiceren: één van het Zuiden en één van het Noorden. Op een aantal zaken zal niet ingegaan worden, ook al zijn die interessant. Zo zijn we ook erg actief geweest in de anti-oorlogsbeweging, bereiden we ons voor op grote acties tijdens het bezoek van Bush eind juni,… Voor een gedetailleerder overzicht van wat er gebeurde tijdens de strijd tegen de Bin Tax verwijzen we naar een specifieke site hieromtrent.

Meer info is tevens te verkrijgen op de sites van onze Ierse kameraden:

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist