Naar een sociale kaalslag in de Kempen

Het waren enkele zwarte dagen voor de tewerkstelling in de Kempen. Na de aankondiging dat bij Janssen Pharmaceutica in Beerse 688 jobs sneuvelen, volgde amper een dag later de aankondiging dat 163 jobs bij Nokia Siemens Networks in Herentals worden uitbesteed. Ligt de werkloosheid in de Kempen nog niet hoog genoeg?

Vooral bij Janssen Pharmaceutica kwam de aankondiging voor velen als een verrassing. Het bedrijf presteert immers uitstekend. Op een omzet van 2 miljard euro, maakte het 200 miljoen euro winst. De aandeelhouders van moederbedrijf Johnson&Johnson kregen in 2004 een rendement van 29% op hun aandelen. De farmaceutische industrie zit in de lift en de winsten stijgen. Blijkbaar volstaat dat echter niet om de tewerkstelling op peil te houden.

Van de 4.700 banen bij Janssen Pharmaceutica moeten er 688 verdwijnen, waaronder 521 vaste jobs. Vooral op de hoofdzetel in Beerse zullen jobs verloren gaan. De hoger opgeleiden zullen wellicht makkelijk aan een andere jobs raken (weliswaar in bedrijven die niet in de Kempen gevestigd zijn), maar voor de lager opgeleiden zal het moeilijker zijn.

Onder de lager opgeleiden is er een groot ongenoegen. Het ABVV stelde terecht dat de aandeelhouders blijkbaar een niet te stillen winsthonger hebben. Ondanks de 200 miljoen euro winst, willende aandeelhouders meer. Een belangrijke vaststelling van het ABVV: “Ook bij een betere economische conjunctuur zijn herstructureringen blijkbaar een permanent gegeven geworden. De herstructurering van Janssen Pharmaceutica bewijst dat ook in een financieel gezond bedrijf werknemers geen zekerheid meer hebben.”

Bij Siemens in Herentals werd eveneens een herstructurering aangekondigd. De onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling zal er worden uitbesteed. Siemens is één van de grootste bedrijven in Herentals, er werken momenteel nog 600 arbeiders. De arbeiders hebben er al heel wat inspanningen gedaan om de jobs te behouden, onder meer was er in 2004 een akkoord om de arbeidsduur te verlengen van 37 tot 38 uur per week (zonder loonsverhoging). Die regeling werd in oktober 2006 verlengd, samen met een garantie op werkzekerheid die tot eind 2006 werd verlengd.

Nu blijkt waarom die garantie op werkzekerheid niet langer werd verlengd: 163 jobs zullen immers worden uitbesteed. Dat kadert in een operatie van herstructureringen waarbij de groep wereldwijd zo’n 10.000 banen wil laten verdwijnen. Er werd even gevreesd voor een volledige sluiting van de vestiging in Herentals, dat verklaart waarom er relatief opgelucht wordt gereageerd nu blijkt dat er “slechts” 163 jobs zullen worden uitbesteed (met de belofte om aanvankelijk alle loonsvoorwaarden over te nemen, uiteraard is wel duidelijk dat er op termijn wel directe ontslagen zullen volgen).

De aankondigingen bij Janssen Pharmaceutica en Siemens-Nokia zijn een voorbode van een nieuwe sociale kaalslag in de Kempen, een regio die nu reeds wordt geteisterd door een hoge werkloosheidsgraad. Die werkloosheid zal verder blijven toenemen zodat de aandeelhouders meer winst kunnen opstrijken.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie