Wat Dewinter niet (meer) zei na de anti-islambetoging: “Ik heb liever robocops dan mietjes”

Het VB komt traditioneel op voor een harde aanpak van alles dat illegaal is. Behalve als de partij aan de andere kant staat en zelf meewerkt aan pakweg een illegale betoging. Dan wordt moord en brand geschreeuwd over hoe het een democratisch recht is om illegale betogingen te houden. Ander opvallend detail: onder de 154 opgepakten bevonden zich niet alleen VB-kopstukken maar ook wel een aantal uitgesproken neo-nazi’s.

Uiteraard was het voor het VB enkel om de media-aandacht te doen. Daarom nam het deel aan een betoging die gedoemd was om te mislukken. De organisatoren hadden met veel tromgeroffel aangekondigd dat het een grootse betoging zou worden met duizenden deelnemers, om even nadien te moeten toegeven dat ze eigenlijk niemand kenden in Brussel. Nadat de organisatoren hun portie van de media-aandacht hadden gekregen met de aankondiging van de betoging, kon het VB overnemen om de aandacht te krijgen bij de “betoging” zelf.

Het VB was uiteraard aanwezig op de afspraakplaats in Brussel bij het vertrek van de anti-islambetoging. De partij stond daar niet alleen. Zo was er ook een parlementslid van de Italiaanse Lega Nord of activisten van Nederlandse neo-nazigroepen. Het VB haalde uit naar de “Franstalige” politie-agenten, maar nu blijkt dat er ook bij de opgepakten Franstaligen waren. Op het neo-nazistische internetforum “Stormfront” stelt één van de opgepakten dat er in de cellen heel wat slogans werden geroepen. Daaronder ook “Jeugd Europa Revolutie, en dat veelal in het Frans”. De forumdeelnemer voegt er aan toe dat die “Walen er ook wat van konden”. Het ging daarbij wellicht om militanten van het neo-fascistische Nation dat wordt geleid door voormalig VMO-activist Hervé Van Laethem. (lees meer).

Het Italiaanse parlementslid Mario Borghezio (Lega Nord) kreeg een applaus van de andere opgepakten. Volgens een verslaggever op het neonazistische Stormfront viel een zelfde verwelkoming ook te beurt aan de “jarige Filip Dewinter en de partijleider Frank Vanhecke”.

Er bleken overigens wel meer neo-nazi’s aanwezig te zijn op de betoging. Zo gaat het gerucht dat één van de gearresteerden Ben van der Kooi was. Dat is een Nederlander die eerder veroordeeld werd wegens brandstichtingen in onder meer een moskee in Rotterdam. Van der Kooi was jarenlang lid van het Vlaams Belang, in 2004 beweerde hij nog voor het vierde jaar op rij zijn lidmaatschap te hebben vernieuwd. Het VB moest zich evenwel van Van der Kooi distantiëren toen die werd veroordeeld. (lees meer).

Toen VB’er Bart Debie zich voor de rechter moest verantwoorden voor zijn gewelddadige optredens toen hij nog bij de politie werkte, verklaarde Dewinter dat er meer robocops als Debie moesten zijn: “Liever meer robocops dan mietjes”, verklaarde hij over de politie. Het “doortastende” optreden van Debie en co ging heel wat verder dan het politie-optreden afgelopen dinsdag tegenover Dewinter en co. Nu komt Dewinter echter niet meer op voor meer “robocops”, maar wou hij blijkbaar meer “mietjes” bij de politie?

Tenslotte stellen we ook vast dat de vele verklaringen van het VB over hoe afstand wordt genomen van neo-nazisten en extreem-rechtse skinheads slechts praat voor de vaak is. Als er media-aandacht mogelijk is zoals met de betoging tegen de islam, dan is het geen enkel probleem om samen met neo-nazi’s op straat te komen en gezamenlijk in de cel de verjaardag van Dewinter te vieren.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie