Amerikaanse hypotheekcrisis blijft voor slachtoffers zorgen

Eerder werd reeds bekend dat zo’n 2 miljoen Amerikanen hun huis dreigen te verliezen door de hypotheekcrisis. Ook gingen in augustus reeds zo’n 80.000 jobs verloren, onder meer bij hypotheekverstrekkers en in de bouwsector. De ontslagen blijven ook nu nog verder doorgaan, zo vielen er vrijdag nog 3.000 ontslagen in de sector van de woonkredieten.

In de financiële sector vielen er in augustus reeds minstens 35.000 ontslagen in de VS. Ook nu houdt de ontslaggolf aan. De zakenbank Lehman Brothers schrapte 850 jobs in de afdeling woonkredieten, eerder waren reeds 1.200 werknemers afgedankt. Bij de financiële groep National City gaan 1.300 extra jobs verloren en bij Countrywide, het grootste kredietbedrijf (dat in augustus even dreigde op een faillissement af te stevenen) komen er nog eens 900 ontslagen bovenop de eerder aangekondigde 500.

Er is wat discussie over het aantal jobs dat verloren is gegaan door de kredietcrisis. In de financiële sector zelf zouden er zowat 35.000 jobs verloren gegaan zijn in augustus, maar ook de bouwsector wordt ernstig getroffen door deze crisis. Er worden immers minder nieuwe huizen gebouwd aangezien de markt ernstig vertraagd is. De verkoop van bestaande woningen bereikte in juli reeds het laagste niveau op vijf jaar tijd, de aanbouw van nieuw woningen bereikt geleidelijk aan opnieuw het niveau van de jaren 1990.

De regering-Bush wil intussen maatregelen nemen om de crisis te beperken. Zo is er de vrees dat nog eens honderdduizenden gezinnen hun lening niet zullen kunnen afbetalen als de rentevoeten voor hun leningen stijgen. De regering wil de belastingen verlagen en Bush kondigde aan dat de ministers van financiën en huisvesting een onderzoek moeten doen naar de oorzaken van de hypotheekcrisis.

Dat zal weinig zoden aan de dijk zetten. De hypotheekcrisis is een rechtstreeks gevolg van de poging om de Amerikaanse consumptie op peil te houden. De economische groei van de afgelopen periode was daarop gebaseerd. Deze groei heeft overigens geen vooruitgang betekend voor de meerderheid van de bevolking in de VS. Slechts een kleine toplaag is veel rijker geworden, terwijl de armsten steeds armer werden.

De hypotheekcrisis kan het begin vormen van een diepgaandere recessie. Bladen als The Economist schrijven zelfs dat een recessie in de VS misschien zelfs beter zou zijn. Het ernstige zakenblad schreef in haar editie van 23 augustus nog dat het beter zou zijn om met een recessie “grote kuis” te houden, “De sociale kost is natuurlijk hoog: werkloosheid, lagere lonen en winsten, faillissementen,… (…) Maar er zijn ook enkele voordelen.” Een periode van massale werkloosheid en afdankingen zou voor meer economisch evenwicht zorgen, aldus het Britse zakenblad.

De sociale kost bij de hypotheekcrisis is reeds immens: 80.000 jobs gingen verloren in augustus en de ontslagen blijven voortgaan. 2 miljoen mensen dreigen hun huis te verliezen en daar kunnen er nog enkele miljoenen bijkomen. Wie dacht dat het neoliberalisme ging zorgen voor het “einde van de geschiedenis” komt bedrogen uit.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie