Kleine anti-islambetoging ondanks steun VB

Ondanks de steun van het Vlaams Belang daagden niet de door de organisatoren voorop gezette 20.000 betogers op voor de anti-islambetoging vandaag in Brussel. Het waren 100 keer minder betogers: zo’n 200. Het werd niet zozeer een betoging, maar eerder een mediatiek optreden van voornamelijk de VB-leiding.

Een foto van De Standaard met de ”Vlaamse jongeren tegen islamisering”. Hadden deze jongeren geen schoolplicht vandaag? Of waren ze aan het spijbelen? Of zouden ze reeds ouder zijn dan 18? Wij vermoeden dat deze laatste optie van toepassing is..

VB-kopstuk Dewinter wou zijn verjaardag in “stijl” vieren: met een betoging die garant stond voor media-aandacht. Het feit dat het om een anti-islambetoging ging, versterke wellicht enkel zijn drang om in beeld te komen. Dat een anti-islambetoging zich richt tegen iedereen die afkomstig is van landen die als “moslimlanden” worden bestempeld, is voor het VB natuurlijk geen problem. Wat veralgemeningen tegen migranten, dat is voor het VB geen racisme.

Wij denken dat het opzet van die betoging wel degelijk racistisch was. Pakweg een anti-joodse betoging had wellicht meer stof doen opwaaien omwille van de historische context, maar op zich is er geen verschil tussen een anti-joodse en een anti-islam betoging. Wij zijn geen verdedigers van gelijk welke godsdienst en zeker niet van politieke stromingen die gebruik maken van hun interpretatie of verzet tegen een godsdienst om reactionaire standpunten te propageren. Daarom verzetten we ons ook tegen die racisten die vandaag opkomen voor een anti-islam betoging. Hun doel gaat natuurlijk verder dan een verzet tegen islamfundamentalisten, een dergelijke betoging is gericht tegen de volledige bevolkingsgroep die afkomstig is uit landen waar de islam de voornaamste religie is. Het is met andere woorden een actie met een duidelijk racistische bedoeling.

De betoging van vandaag werd verboden door burgemeester Thielemans, onder meer omwille van de dreiging van rellen. Ook was er een oproep van neo-nazi’s om deel te nemen aan de betoging. Hierop verklaarden zelfs enkele VB-kopstukken (zoals Bart Debie) dat ze nog weinig zin hadden om deel te nemen aan de betoging. Maar de mogelijke aanwezigheid van neo-nazi’s was voor Dewinter en Vanhecke geen reden om Filip Dewinter geen verjaardagsgeschenk te geven met een racistische betoging gekoppeld aan massale media-aandacht.

Zo’n 200 aanwezigen probeerden een betoging te houden, nochtans was er heel wat steun van het VB. De honderdduizenden kiezers van het VB lieten verstek gaan voor de betoging en wellicht was slechts een beperkt deel van de 67 parlementsleden en 131 betaalde personeelsleden aanwezig. Enkel een aantal kopstukken, waaronder Frank Vanhecke en Filip Dewinter, kwamen de camera’s toelachen en lieten zich gewillig oppakken. Zo’n 50 betogers werden opgepakt.

Het VB beweerde dat dit een schandalige aanval op de “vrije meningsuiting” was. Dat is nogal vreemd als het komt van een partij die gisteren in Antwerpen nog actie voerde tegen de fototentoonstelling “gewoon illegaal” (een tentoonstelling over het dagelijkse leven van "illegale" mensen in de stad). Het VB vraagt een verbod op de tentoonstelling. Wellicht zou het de argumentatie inzake “vrije meningsuiting” ook niet bovenhalen als pakweg het Franstalige FDF in de Brusselse rand zou willen betogen. Blijkbaar geldt het argument van de vrije meningsuiting enkel als dit het VB uitkomt…

Wij denken dat het opzet en de bedoeling van de betoging vandaag puur racistisch was en verzetten er ons dan ook tegen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie