Staking bij ISS-catering in Wilrijk

Het bedrijf ISS-catering verzorgt warme maaltijden en broodjes voor onder meer verschillende verzorgingsinstellingen en rusthuizen in het Antwerpse. Het personeel kreeg te horen dat het bedrijf de warme maaltijden zal stopzetten waardoor 50 werknemers op straat zouden staan. De volledige toekomst van de Wilrijkse vestiging is onzeker. Sinds dinsdagavond wordt er gestaakt.

ABVV-Voeding verspreidde een persbericht waarin het toelichting geeft bij de staking van het personeel van ISS catering. Woensdag werd een stakingspiket opgezet door zowat 75 arbeiders van het bedrijf. De directie houdt echter het been stijf waardoor de onduidelijkheid troef blijft.


Persmededeling ABVV Voeding:

"Bij ISS catering te Wilrijk is een staking begonnen van onbepaalde duur. ISS catering, gelegen in de Dynamicalaan te Wilrijk maakt deel uit van de Deense multinational ISS en is actief in de bereiding en bedeling van maaltijden en broodjes. Op 15 juni maakte de directie bekend dat ze de bereiding en het vervoer van warme maaltijden wegens niet rendabel wenste stop te zetten."

"Een deel van de werknemers zou ontslagen worden, het andere deel kon aan de slag blijven voor de bereiding van koude gerechten. De vakbonden wilden op vraag van de mensen zo snel mogelijk duidelijkheid over het aantal ontslagen en een aanvaardbaar sociaal plan.De vakbonden wezen de directie ook op de te volgen procedures zoals die moeten gevolgd worden binnen de ondernemingsraad. Ondanks zware druk van de vakbonden om snel duidelijkheid te hebben vond de werkgeversafvaardiging het beter om eerst rustig te genieten van een welverdiende vakantie zodat de eerste besprekingen maar pas vandaag op 24 juli konden beginnen.

Vandaag 24 juli kregen de vakbonden te horen dat niet alleen de bedeling van warme maaltijden zou stopgezet worden maar dat ook de activiteiten in de centrale keuken volledig worden stopgezet…tenminste… als het hoofdkantoor in Denemarken hiermee zou akkoord gaan, anders blijft alles gewoonweg bij het oude of misschien toch weer niet. Onduidelijkheid troef dus.

Voor de betrokken werknemers van ISS Catering die al een hele periode in zware onzekerheid leven ging dit alles een brug te ver.Ze beslisten prompt over te gaan tot een staking van onbepaalde duur. De werknemers willen duidelijkheid en vooral een aanvaardbaar sociaal plan voor diegene die mogelijks getroffen worden .De directie was zich zeer goed bewust van de ernst van de situatie maar bleef opteren voor het wapen van de onduidelijkheid.

De directie deed een aantal schuchtere voorstellen tot sociaal plan maar telkens onder voorbehoud van wat Denemarken uiteindelijk zou beslissen.

De directie deelde nog mee dat ze niet wil onderhandelen als er gestaakt wordt. De vakbonden stellen dat ze alles in het werk zullen stellen om zo snel mogelijk te komen tot duidelijkheid en vooral een goed en aanvaardbaar sociaal plan voor de betrokken werknemers. Wat de vakbonden betreft ligt nu de bal in het kamp van de werkgever.De acties worden in elk opgestart en zullen opgebouwd en uitgebreid worden."


Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie