3 en 4 april Socialisme 2004

Als je beseft wat socialisme is, dan ben je socialist!

Voor de vijfde keer op rij organiseert LSP/MAS een nationaal discussieweekend onder de naam Socialisme, dat dit keer plaats- vindt tegen de achtergrond van bijzonder interessante politieke ontwikkelingen.

Els Deschoemacker

Paars is ontmaskerd als "progressieve" formule. Het perspectief om drastisch te moeten snoeien in de overheidsuitgaven en een doortastende arbeidshervorming door te voeren, doet niet alleen de arbeiders en hun gezinnen huiveren. Ook de diverse burgerlijke partijen hebben schrik voor de mogelijke gevolgen. Groeiende werkloosheid, rekeningen van huisgezinnen die niet meer te betalen zijn,… De regering heeft dan wel een "sluitende" begroting, het zijn de arbeiders die ervoor moeten opdraaien. Dit wordt stilaan weerspiegeld in de opiniepeilingen. Alle regeringspartijen, behalve de PS, boeten in aan steun.

De stijging van armoede, criminaliteit en overdadig alcohol- en druggebruik gaan gepaard met een toename van racisme en geweld in de maatschappij. Overal maakt extreem-rechts opgang. Dit jaar zijn er opnieuw verkiezingen. Veel mensen op straat vertellen ons niet geïnteresseerd te zijn in politiek. Als ze niet hoefden te stemmen, zouden ze het niet doen. Het is een begrijpelijke reactie, maar één die ons spijtig genoeg geen stap verder brengt.

Socialisme 2004 moet ons een idee geven van wat de oorzaken zijn van de huidige maatschappelijke problemen en uitleggen hoe het kapitalisme als een achterhaald systeem systematisch de winsten boven de behoeften van de mensen stelt. Anderzijds willen we op dit weekend ook alle activisten en politieke militanten samenbrengen om ervaringen uit de strijd zelf uit te wisselen.

We hebben geprobeerd om een zo interessant mogelijke mix te maken van lessen die we kunnen trekken uit strijd uit het verleden. Bijvoorbeeld de beweging tegen de oorlog in Vietnam en hoe een grootmacht als de VS toen op de knieën werd gedwongen. Deze beweging deed het systeem op zijn grondvesten schudden, niet alleen door zijn massaal karakter, maar vooral door de politieke radicaliteit van een nieuwe generatie – beter gekend als de mei ’68 generatie. Ook de ontwikkelingen in China komen aan bod, wat is socialistische planning, de positie van de vrouw in de ontwikkeling van de maatschappij (aan de hand van de Russische revolutie).

Daarnaast discussiëren we over het toenemende seksisme en racisme in Europa. We vragen sprekers uit Frankrijk, Nederland en Duitsland om over deze en andere thema’s te debatteren. Een werkgroep over de spoorwegen, bijvoorbeeld, zal ingaan op de gevolgen van de liberalisering; een andere gaat dan weer over de uitbreiding van de EU. Verder zijn uitgenodigd: Clare Daly, gemeenteraadslid voor de Socialist Party in Dublin, Robert Bechert van het Committee for a Workers’ International (onze Internationale), een kameraad uit Oost-Duitsland over de gevolgen van de herinvoering van het kapitalisme in de ex-stalinistische landen,…

We koppelen met andere woorden geschiedenis en theorie aan de praktijk van de strijd van vandaag. Materiële condities zullen mensen dwingen om meer verregaande conclusies te trekken. De burgerij heeft gepoogd "socialisme" als alternatief ideeëngoed af te doen als verouderd en dogmatisch. Toch ziet men dat deze ideeën steeds opnieuw een echo vinden, omdat ze tegemoet komen aan de reële verzuchting om een maatschappij te creëren zonder klassen, uitbuiting en oorlog. Kom zien!

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist