Liberalisering energiesector niet alleen voor particulieren problematisch

De liberalisering van de energiesector zorgt niet alleen voor particulieren voor problemen (zoals de recente aankondiging van een prijsstijging nog duidelijk maakte). Zeker voor de gemeenten is er ook een ernstig probleem. Door de liberalisering zijn de gemeenten een belangrijk deel van hun inkomen verloren en moeten ze bovendien extra gaan betalen voor hun energie.

Twee derden van de Vlaamse gemeenten zal in 2007 een tekort op de begroting kennen. De voornaamste reden daarvoor is het feit dat er minder inkomsten zijn en meer uitgaven. De energiefactuur is een belangrijke factor in deze discussie. De verkoop van een participatie in de energiesector heeft een aantal gemeenten wel wat reserve gegeven, maar dat is van erg korte duur. Het wordt gewoon terug betaald aan de energiebedrijven die duurdere prijzen hanteren.

Uit een studie naar de begrotingen van de gemeenten door Dexia blijkt dat de inkomsten beperkt zullen stijgen in 2007. Gemiddeld stijgen de inkomsten met 2,2%. Dat komt onder meer door een daling van de financiële inkomsten. De uitgaven daarentegen stijgen met gemiddeld 3,7%. Dat wordt toegeschreven aan de duurdere personeelskosten, maar vooral de duurdere werkingskosten (+5,2%). De verantwoordelijke van Dexia stelde in de media: “Dit is een pervers effect van de liberalisering van de energiemarkt. De gemeenten zijn hun geprivilegieerd statuut kwijt en betalen nu zoals elke consument meer voor hun energie”.

Als gevolg van de liberalisering moeten wij meer betalen voor onze energiefactuur en komen onze steden en gemeenten financieel in de problemen. Dit is inderdaad pervers, alleen moeten we ons de vraag stellen of het gewoon een “pervers effect” van de liberalisering is, of als die liberalisering op zich pervers is. Waarom moet op basis van onze energievoorziening winst gemaakt worden waarbij wij moeten opdraaien voor die winst? Waarom hebben we geen democratische controle op de energiesector? Met de actuele aandacht voor het milieu en het energiegebruik zou dat toch logisch zijn?

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie