Acties in horecasector tegen de directie van fastfoodketens

De directies van fastfoodketens zoals McDonalds, Pizza Hut, Lunch Garden of Quick liggen dwars in het loonoverleg in de horecasector. De lonen in de horeca liggen erg laag en er is heel wat zwartwerk. Recent nog werd bekend dat in een aantal vestigingen van Quick in het Antwerpse illegalen aan 3,3 euro per uur werkten als schoonmakers. Maar ook het personeel zelf van dit soort bedrijven kent lage lonen. Veel werknemers hebben netto minder dan 1.000 euro per maand.

In de Belgische horecasector werken er zo’n 110.000 mensen. Er zijn onderhandelingen over de minimumlonen voor heel de sector (zowel cafés, restaurants, fastfoodketens,…). Het is een sector die niet makkelijk is voor de werknemers: flexibele uren, weekendwerk, overuren,… worden niet gecompenseerd met hoge lonen. Integendeel, een netto maandloon van minder dan 1.000 euro is geen uitzondering in de sector.

De vakbonden en werkgevers voerden onderhandelingen over loonsverhogingen en aanpassingen van de minimumlonen. Horeca Wallonië en Bemora (de patroons van fastfoodketens) waren de enige werkgeversfederaties die zich verzetten tegen de voorstellen inzake de aanpassing van de lonen. Daarom werd tot actie overgegaan. In Zaventem zijn er stakingsacties uitgebroken en gisteren werden verschillende vestigingen van fastfoodketens bezocht door groepen vakbondsmilitanten.

Daarbij werd het personeel ingelicht over wat er nu eigenlijk wordt bediscussieerd in de CAO-onderhandelingen. De vakbonden stelden vast dat weinig personeelsleden daarvan op de hoogte waren. Dat is effectief een probleem in veel fastfoodketens. Er is een groot verloop van personeel, er werken veel jongeren en er is niet echt een sterke vakbondstraditie. Dat laatste verbetert er uiteraard niet op met de houding van de directies van die fastfoodketens.

Bij de bezoeken werden ook de klanten geïnformeerd over de looneisen. Door de klanten meteen duidelijk te maken hoe laag de lonen in de fastfoodketens zijn, kan sympathie worden losgeweekt. Het is alleszins belangrijk om op die manier solidariteit op te bouwen tussen personeel en klanten. Dat kan een eerste stap zijn in het organiseren van het personeel in de fastfoodketens om zo sterker te staan in het afdwingen van reële loonsverhogingen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie