GB. Willy Claes keert tevreden terug

Naar aanleiding van de verkiezingsresultaten stelde Johan Vande Lanotte dat een kritiek op de SP.a-campagne zeker kon zijn dat deze “te links” was. Welk aspect hij links vond, deelde hij niet mee. Wel is het duidelijk dat hij wil dat de partij een Vlaamsere koers gaat varen. Daarnaast maken sociaal-democratische prominenten duidelijk aan welke kant ze staan op economisch vlak. Willy Claes maakt dat nogmaals duidelijk in de Raad van Bestuur van Carrefour.

De top en de vroegere top van de SP.a vindt voor zichzelf gemakkelijk extra jobs. Ook Steve Stevaert heeft nu een bestuurdersfunctie aanvaard bij Ethias. Eerder werd Luc Van den Bossche topman bij Biac, trok De Batselier naar de Nationale Bank, namen zowat alle SP.a-prominenten bestuurdersfuncties op in grote bedrijven,… De gevolgen daarvan zien we nu. Terwijl het personeel en de klanten van GB geschokt zijn door de sluiting van 16 vestigingen, zit SP.a-kopstuk Willy Claes gewoon in de raad van bestuur naast de directie van Carrefour Belgium.

Destijds zagen we dit ook reeds met Jean-Luc Dehaene die heel wat vergoedingen kreeg per vergadering dat hij als bestuurder aanwezig was bij Inbev. Toen Inbev overging tot afdankingen, wist Dehaene plots van niets en ontkende hij iedere verantwoordelijkheid. Hetzelfde zien we nu met Claes. Die heeft bij het opnemen van zijn functie niets vernomen van de herstructurering die zou worden doorgevoerd (of het moet zijn dat hij dit vergeten is of de plannen heeft laten verbranden door Frank Vandenbroucke?).

Sinds februari 2007 zit Claes in de raad van bestuur van Carrefour Belgium. Dat is natuurlijk prestigieus voor Carrefour. Niet ieder bedrijf heeft een voormalige Navo-baas in haar raad van bestuur. Voor het personeel en de klanten is het minder prestigieus. Voor hen maakt het niet uit wie al dan niet op de hoogte was van de beslissing om af te danken. Wie duizenden euro’s krijgt om in de raad van bestuur te zitten wordt sowieso medeplichtig geacht en is uiteraard een deel van het bestuur van het bedrijf.

Op enkele weken tijd hebben we sinds de verkiezingen reeds de aankondigingen van de sluiting van 16 GB’s, de prijsverhoging bij Electrabel, 150 bijkomende postkantoren die sluiten en de mogelijkheid van een volledige privatisering van Belgacom. Om daar tegen in te gaan zal er nood zijn aan een links antwoord. De sociaaldemocratie geeft aan dat zij niet in staat zal zijn om dat antwoord te bieden. De aanwezigheid van Willy Claes in de raad van bestuur van Carrefour is daar maar één symbolisch gegeven voor.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist