Carrefour dankt 900 personeelsleden af. Het personeel van 16 vestigingen in volkswijken is “te duur”

Carrefour wil 16 vestigingen van GB sluiten. Reden: de vestigingen zijn niet winstgevend genoeg. Het gaat telkens om vestigingen in eigen beheer. Vestigingen met zelfstandige geranten werken met goedkoper personeel. De directie van Carrefour wil dat natuurlijk veralgemenen en richt daartoe een sociaal bloedbad aan.

GB beschikt in dit land over 78 supermarkten in eigen beheer en nog eens zo’n 430 winkels in franchise, dat betekent dat een zelfstandige gerant de winkel uitbaat en het personeel tewerkstelt. In de supermarkten in eigen beheer liggen de personeelskosten zowat een kwart hoger door onder meer betere loonsvoorwaarden en ook een ouder personeelsbestand (met een gemiddelde anciënniteit van 17 jaar). De GB’s in eigen beheer tellen samen 5.502 werknemers.

16 van de 78 supermarkten in eigen beheer zijn nu bedreigd. Het gaat onder meer om de vestigingen Gent-Dampoort, Deurne-Lakborslei, Ekeren, Sint-Niklaas, Oudenaarde en Dendermonde. Eergisteren nog was er een receptie om de vernieuwing van de GB-vestiging in Ekeren te vieren. Een dag later volgde het nieuws dat de vestiging zou sluiten.

De sluitingen komen ook hard aan voor de omwonenden die in de buurt niet direct een alternatief voor handen hebben. In veel gevallen gaat het om volkse buurten waar de lokale GB druk bezocht werd. “De meeste klanten van die GB zijn oudere mensen die hier elke dag een brood, wat groenten en een pakje boter kopen. Eigenlijk gebruiken ze die GB als buurtwinkel en dat is voor zo’n groot bedrijf natuurlijk niet rendabel genoeg”, stelde een kleine zelfstandige die naast de GB in Ekeren een taverne open houdt.

Carrefour stelt dat het wil nagaan of de betrokken winkels kunnen worden overgenomen via franchise. Het doel daarvan is duidelijk: verder werken met lagere lonen, meer interimarbeiders,… De oudere werknemers zijn te duur en moeten er uit. De directie wil aan de overheid vragen om een brugpensioen op 58 jaar mogelijk te maken. Hierdoor zouden zowat de helft van de 900 ontslagen via brugpensioen gebeuren.

De aankondiging van de afdankingen komt niet toevallig net voor de zomervakantie. De vakbonden hadden wel een herstructurering verwacht, maar waren verrast door de timing van de aankondiging. In de zomervakantie is het moeilijker om acties te organiseren en dus leek dat een geschikt ogenblik voor de directie om de sluitingen bekend te maken.

In de raad van bestuur van Carrefour Belgium vinden we ook een aantal politieke prominenten, waaronder Willy Claes (SP.a). Die kon zich niet herinneren dat er bij het opnemen van zijn mandaat (zo’n 4 maanden geleden) sprake was van een aankomende herstructurering. Over de afdankingen wil hij zich niet uitspreken. "U moet zich wenden tot de zakelijke directie. Ik geef hier geen commentaar op," stelde hij in De Standaard. Die krant merkte nog fijntjes op: “Er zijn leukere dingen om te beslissen in de raad van bestuur, zeker voor een socialist.” Claes kon zich wellicht niet herinneren dat hij een “socialist” was. Vroeger stonden “socialisten” aan stakingspiketten en kwamen ze onder de arbeiders, nu zitten ze in de raden van bestuur van de managers en de directie…

Deze afdankingen zijn schandalig: het is een loutere operatie om ouder en duurder personeel aan de kant te schuiven om goedkopere tijdelijke en flexibelere krachten in hun plaats te brengen in supermarkten die geleid worden door zelfstandigen.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist