Liberaliseren = meer betalen. Aardgas tot 20% duurder. Was 2 miljard euro winst niet genoeg voor Electrabel/Suez?

Vanaf 1 september zullen de prijzen voor aardgas sterk toenemen. Electrabel wil de prijzen voor particulieren met 13% tot 20% optrekken, voor bedrijven is er bovendien een prijsstijging van 5% voorzien voor elektriciteit. Destijds werd ons gezegd dat een liberalisering van de energiemarkt zou leiden tot prijsdalingen. Nu merken we dat het tegendeel waar is.

De verhoogde prijzen zullen vanaf 1 september van toepassing zijn. De aankondiging gebeurde niet toevallig in de week ná de verkiezingen. Vlak voor de verkiezingen zou dat natuurlijk niet zo positief overgekomen zijn voor de regeringspartijen. Die hebben dan maar afgesproken met Electrabel om tot na de verkiezingen te wachten met de aankondiging van de prijsstijgingen.

De prijsverhogingen voor aardgas en elektriciteit (voor bedrijven, maar de kans dat we als particulieren zullen volgen, is natuurlijk reëel) zullen concrete gevolgen hebben. Wellicht zullen andere bedrijven op de energiemarkt volgen. Met hogere prijzen kunnen immers ook hogere winsten worden gemaakt.

Electrabel is zowat volledig eigendom van de Franse groep Suez. Die boekte in 2006 een nettowinst van 3,6 miljard euro, een stijging met 43,5% tegenover 2005. Deze winst was de grootste ooit voor Suez. Vooral Electrabel was belangrijk voor de winsten van Suez. Electrabel boekte vorig jaar namelijk een nettowinst van 2,14 miljard euro, een stijging met 12,3% tegenover 2005. Dat is blijkbaar onvoldoende voor de directie van Suez/Electrabel. Via een prijsverhoging wil het de winsten verder opdrijven.

Nu wordt gesteld dat de energieprijzen schommelen en dat er bijgevolg een prijsstijging nodig is. Eerder dit jaar stelde Electrabel dat het “dankzij zijn businessmodel en de evenwichtige spreiding van zijn commerciële portefeuille voordeel kan halen uit de prijzenschommelingen”. Het argument dat nu aangehaald wordt voor de prijsstijging was dus reeds op voorhand gekend en er is sprake van een doelbewuste poging om extra voordeel te halen uit de actuele situatie.

De prijsstijgingen van Electrabel voor het aardgas zullen verregaande gevolgen hebben. Zowat de helft van de Vlaamse gezinnen verwarmt met aardgas. Een stijging met 20% zal er bijzonder hard aankomen. Energie is nu duurder als voor de liberalisering. Na de liberalisering betalen we dus meer om de winsten van Electrabel op te drijven. De dienstverlening aan de bevolking is niet langer het belangrijkste doel van dit bedrijf. Dat is de logica van een liberalisering.

In plaats van energie te zien als een commercieel gegeven waarbij 2,14 miljard euro winst wordt gemaakt op basis van onze energiebesteding, is het nodig om energie te zien als een dienstverlening aan de bevolking. Waarom moet Electrabel 214 euro winst per Belg maken? En vooral: wie wordt er beter van en wie niet? De aandeelhouders zullen tevreden zijn met de extra inkomsten die wij betalen met de prijsverhogingen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie