“Antwerpen is niet verloren, maar heeft nood aan een actieve oppositie”

Vorige donderdag betoogden we met 700 anti-fascisten door Antwerpen. Een aantal van hen liet ons weten wat zij ervan vonden. Wie ook een reactie kwijt wil, kan dit steeds mailen naar de redactie van www.socialisme.be: lsp_mas@hotmail.com.


"Na een campagne van 2 maanden, waarbij we met de 2 Antwerpse afdelingen van LSP de laatste 2 weken ELKE dag naar scholen, universiteiten, drukke plaatsten in de stad,… trokken om het initiatief zo wijd mogelijk te verspreiden, was de voldoening zeer groot om te zien dat we 700 enthousiastelingen op de afspraak kregen! Dat het idee door een zekere laag van jongeren werd gedragen, hadden we al langer door: op 10 dagen haalden we, door te spreken in lessen, 450 euro aan strijdfonds op. Maar dat in een stad waarbij 33% procent van de mensen op het Blok stemt, de tegenbetoging nog altijd 3 keer meer volk op de been brengt als de betoging van extreem-rechts zelf, had ik enkel durven hopen. Dit bewijst dat Antwerpen helemaal niet verloren is en dat er meer dan ooit nood is aan een actieve oppositie tegen de afbraakpolitiek van het stadsbestuur!"

Jan Vlegels, voorzitter LSP Antwerpen, afdeling Noord


"Toen we met een delegatie van Turnhout in het station van Berchem aankwamen viel me al direct op dat er zeer veel nieuwe gezichten waren aan de start van de anti-NSV betoging. Ook de omvang was opvallend: 700 mensen is niet niets. Het is immers niet evident om mensen te overtuigen om mee te betogen, er was dus goed gemobiliseerd voor deze betoging. Spijtig dat er weinig arbeiders meeliepen. Er werd immers niet enkel geprotesteerd tegen de NSV’s maar ook tegen het asociale beleid van de huidige regering: een beleid van werkloosheid, besparingen en dergelijke meer. We moeten echt samen strijden voor een ander systeem waar het hoofddoel niet de winst is. Er waren weinig mensen die met de NSV-betoging meeliepen, slechts 1/3 van ons. Het verschil is dat wij 3 keer zijn vergroot en zij op hetzelfde aantal zijn gebleven in vergelijking met de vorige keer (NSV-betoging in Antwerpen in 2001). Bij de NSV-betoging liepen dan ook nog kopstukken van het Vlaams Blok mee, o.a. Filip Dewinter als dat geen bewijs is dat het NSV geen banden heeft met het Vlaams Blok. Na onze betoging hebben we een succesvolle meeting gehouden waar we onze alternatieven naar voor brachten en we hebben geen confrontatie gezocht met de NSV-betoging zoals sommige kranten beweren. Er waren namelijk 3 betogingen, de 3de actie was van anti-fascisten die dachten de NSV-betoging te kunnen blokkeren en een confrontatie wilden aangaan zonder daartoe de krachtsverhouding te hebben.

Arvid, arbeider uit Turnhout


"Het was de eerste keer dat ik deelnam aan een anti-NSV betoging en het was indrukwekkend. 700 mensen die betogen tegen fascisme en tegen het asociale beleid. De positieve reacties bij de wijkbewoners waren veelzeggend! De betoging was strijdbaar ingesteld: migranten en Belgen samen tegen het asociale beleid. De meeting daarna ging op hetzelfde elan verder: Geert Cool legde op enthousiaste manier uit wat fascisme is en hoe het te bestrijden, daarna kwam Jan Vlegels aan de beurt over de problemen in het onderwijs en sprak Nikei De Pooter namens LSP. Na de meeting volgde een krachtig meegezongen "Internationale" als afsluiter van een geslaagde avond.

Benjamin, scholier, LSP Dilbeek

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist