Quick, je gaat er niet voor de hoge lonen…

Bij controles op illegale tewerkstelling zijn er in zeven vestigingen van de Quick in Antwerpen zwartwerkers aangetroffen. Die stonden in voor het kuisen van de vestigingen. Ze kregen daarvoor een schandalig laag loon: 3,3 euro per uur. Daar kunnen de arbeiders nog geen menu voor kopen in de vestiging waar ze werkten.

Eén van de arbeiders die werd aangetroffen in een Quick-vestiging kreeg 130 euro per werkweek van 39 uur. Het gaat dus om 3,3 euro per uur. Quick stelt dat het een schoonmaakbedrijf inschakelde om te kuisen in zeven vestigingen (Keyserlei, Metropolis, Berchem, Kapellen, Schilde, Schoten en Wijnegem). Van de zes laatste waren er vijf niet in orde.

In die vijf restaurants waren er Brusselse schoonmaakbedrijven actief. Eén van die twee bedrijven werkte met 8 schoonmakers waarvan 6 zwartwerkers (5 illegalen). Die kregen 3,3 euro per uur, wat natuurlijk heel wat goedkoper is dan een officieel ingeschreven werknemer in de schoonmaaksector (dat kost zowat 20 euro per uur). Bij het andere schoonmaakbedrijf (“toevallig” in dezelfde straat gevestigd als het andere bedrijf) werd een Nigeriaan aangetroffen die 800 euro per maand kreeg, maar slechts 4 vrije dagen per maand kreeg. De Nigeriaan werkte minstens zeven uur per nacht. De onderzoekers vonden zelfs een contract waarin stond dat de schoonmaker de eerste vijftien dagen gratis kwam poetsen…

Quick kan de verantwoordelijkheid wat doorschuiven naar de schoonmaakbedrijven. Maar dat is natuurlijk een rookgordijn. Er is beroep gedaan op dubieuze bedrijven omdat deze goedkoper zijn. Als Quick dat doet, is het omdat het meer winst wil maken. Daartoe wordt bespaard, ook op het personeel. Als dat niet rechtstreeks kan, zullen zich altijd wel dubieuze bedrijven aanbieden die tegen hongerlonen zwartwerkers tewerk stellen.

Dat dit breed verspreid is, blijkt overigens ook uit het feit dat enkele weken geleden nog zwartwerkers werden aangetroffen bij de werken aan de Financietoren in Brussel… Daartegenover zal het nodig zijn om op te komen voor gelijke arbeidscondities en lonen voor iedereen!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie