“Abnormale” bisschop is homofoob

De Naamse bisschop Léonard werkte zichzelf in de kijker met een aantal opvallende uitspraken rond onder meer holebi’s. Die omschreef hij als “abnormaal”. Dat ouderwetse standpunt kon uiteraard op heel wat kritiek rekenen. Maar ook op politieke steun uit extreem-rechtse hoek. Vanuit het Vlaams Belang kwam een mededeling dat men “blij” is met de “duidelijke uitspraken” van Leonard.

Leonard deed heel wat abnormale uitspraken over holebi’s. Zo stelde hij: “Ik zie dat zoals Freud: het [homoseksualiteit] is een tijdelijke fase in de ontwikkeling van de seksualiteit. Homo’s hebben een blokkade die hun normale psychologische ontwikkeling verhindert, wat hen abnormaal maakt.” Dat Leonard niet van deze wereld is, of toch alleszins niet van deze eeuw, maakte hij ook duidelijk met zijn uitspraak over condooms: “Het condoom is een Russische roulette. Het geeft een illusie van absolute veiligheid aan de bevolking.”

De door het Vlaams Belang opgestarte “Beweging voor Christelijke Solidariteit” verklaarde: “De katholieken hebben begrip voor de situatie waarin homoseksuelen zich bevinden, maar niet voor homoseksualiteit. Dit blijft tegennatuurlijk en abnormaal en moet dan ook bestreden worden.”

Dergelijke uitspraken leidden terecht tot heel wat protest. Zelfs indien ons land zich vooraan bevindt in het doorvoeren van een aantal wettelijke hervormingen, zien we nog altijd tal van discriminatievormen, vooroordelen en homofobe reacties. Dat gebeurt zowel in familieverband, op school, op de werkplaatsen,…

Discriminatie en onderdrukking blijven een realiteit. De cijfers spreken voor zich: 12,4% van de jonge homo’s heeft reeds aan een zelfmoordpoging gedacht (tegenover 5,9% van de heterojongens). Onder lesbo’s gaat het om 25% tegenover 5,4% voor heteromeisjes. Uit een Europese studie blijkt dat 80% van de holebi’s onder de 25 jaar wel eens het slachtoffer is geweest van verbaal geweld en vaak ook fysiek geweld tijdens hun schoolperiode. En dat louter omwille van een andere seksuele geaardheid.

Op 7 april werd in Namen geprotesteerd naar aanleiding van de uitspraken van Leonard. Die herhaalde echter nogmaals zijn standpunt. De bisschop stelde dat hij holebi’s niet abnormaal vindt, maar homoseksualiteit wel. Dat standpunt werd niet weerlegd door de kerkelijke autoriteiten.

De strijd tegen homofobie is een strijd tegen het neoliberale systeem dat leidt tot tekorten en verdeeldheid onder de vele slachtoffers van het systeem. Als er tekorten zijn, wordt gezocht naar zondebokken. Al wie een beetje “anders” is, valt daarbij op: wie een andere huidskleur heeft maar even goed wie een andere seksuele geaardheid heeft.

Door op te komen voor een socialistisch alternatief waar de behoeften van de arbeiders en hun gezinnen centraal staan, kunnen we de ruimte creëren om in de praktijk komaf te maken met racisme, homofobie, seksisme,…

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist