Miljoenenfraude Antwerp Shiprepair bedreigt 630 jobs

Soms gebeurt de plundering van middelen door een kleine toplaag ten koste van de arbeiders net iets openlijker. Antwerp Shiprepair is daar een voorbeeld van. Het scheepherstellingsbedrijf stevent af op een faillissement nadat het bedrijf voor 10 miljoen euro werd opgelicht door het topmanagement.

De afgelopen weken was er veel te doen rond de rol van topmanagers die miljoenen verdien ten koste van de arbeiders. Ook bij de recente overnamediscussie van ABN Amro duikt dit gegeven opnieuw op. Het overnamebod van Barclays impliceert dat 13.000 jobs verloren gaan en nog eens 10.800 jobs naar lageloonlanden verdwijnen. Tegelijk kan topmanager Rijkman Groenink (een topmanager die “Rijkman” noemt, dat kan geen toeval zijn…) zijn aandelenopties uitoefenen en op die manier fenomenale winsten boeken door de overname. Het gaat om meer dan 10 miljoen euro dat hij er aan kan verdienen!

Anderen zijn nog minder indirect in het leegroven van bedrijven op de kap van de arbeiders. Het scheepherstellingsbedrijf Antwerp Shiprepair wordt getroffen door een bijzonder opvallende fraude door de gedelegeerd bestuurders die momenteel in de cel zitten (op secreet waardoor ze geen contact met de buitenwereld mogen hebben). Die hebben het bedrijf voor 10 miljoen euro opgelicht, waardoor nu een faillissement dreigt. Naast de oplichting is er een schuld van 7 miljoen euro aan de belastingen en de RSZ.

Volgens de krant De Tijd hebben twee topfiguren uit het bedrijf de afgelopen twee jaar systematisch geld versluisd naar een twintigtal andere bedrijfjes. Ze hebben Antwerp Shiprepair een put van 10 miljoen euro bezorgd. De toplui werden opgepakt en vervangen door een voorlopig bestuurder.

Maar een mogelijk faillissement bedreigt 180 jobs op rechtstreekse wijze en 450 op onrechtstreekse wijze. 630 banen worden bedreigd door de fraude van de toplui van Shiprepair.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist