Protest tegen meeting met Dewinter aan de Gentse unief

Woensdag 10 maart organiseert het KVHV een debat met Dewinter en Vankrunkelsven. Het debat zou doorgaan in een aula van de unief in de universiteitstraat. De titel van het debat is Democratie en vreemdelingenstemrecht: aanval of aanvulling. Het is duidelijk dat het Vlaams Blok probeert om overal debatten te organiseren aan de universiteiten. Op die manier proberen ze zich onder studenten en in bredere lagen van de bevolking aanvaarbaar te maken.

Woensdag 11 februari was er een debat met Dewinter in de universiteit van Antwerpen georganiseerd door de NSV. In Gent kan Dewinter dan weer rekenen op de ‘alte kämpfer’ van het KVHV om een zaal en schietschijf voor hem te reserveren.

Officieel is het KVHV een onafhankelijke studentenvereniging maar zeker in Gent is het al langer duidelijk dat er zeer goede banden bestaan tussen KVHV, NSV en Vlaams Blok. De praeses van het KVHV was lid van de NJSV in Brugge toen ze daar de straten onveilig maakten, daarna werd hij lid van de NSV in Gent en uiteindelijk is hij praeses geworden van het KVHV (terwijl hij tegelijk met de verkiezingen kandidaat was voor het Blok). (meer info)

Het is dan ook niet toevallig dat KVHV Gent de enigste afdeling is van het KVHV in Vlaanderen die zaterdag 6 maart deelneemt aan de ’12 uren cantus’ waar naast de Vlaams Blok Jongeren ook de NJSV, NSV en de Vlaamse Jongeren Mechelen (VJM) aan zullen deelnemen. Stuk voor stuk organisaties die ‘bewezen’ hebben waar ze voor staan. Intimidaties van andersdenkenden, racistische uitspraken, uitstapjes naar Franco herdenkingen,…

Het is duidelijk dat Vankrunkelsven een gemakkelijk doelwit is voor Dewinter en dat er zoals gebruikelijk bij Dewinter van een echt debat weinig sprake zal zijn. Op verschillende rechtse tot extreem-rechtse internetfora wordt er nu al opgeroepen om naar het debat te komen. Dewinter kennende zal hij ook niet alleen komen maar zal hij zijn aanhangers en ordedienst meebrengen.

Met ALS protesteren we tegen de aanwezigheid van een neo-fascist en zijn gevolg op de universiteit. Stuur daarom een protestmail naar rector De Leenheer (andre.deleenheer@ugent.be) en naar senator Patrik Vankrunkelsven (vankrunkelsven@senators.senate.be). Mocht de rector tegen alle verwachting in toch beslissen dat het voor hem geen probleem is dat iemand als Dewinter voor de eerste keer de kans krijgt om zijn racistische propaganda te verspreiden op onze unief dan zullen we uiteraard protesteren aan het debat.

Het zou ons echter verbazen dat iemand die net een eredoctoraat heeft overhandigd aan Kofi Annan amper een maand later de toelating zou geven aan een ‘debat’ op de unief met iemand wiens racistische ideologie haaks staat op dat van de VN en de universiteit.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist