Van batibouw tot passiefhuizen. Welk huisvestingsbeleid?

Batibouw 2007 heeft op 4 maart de deuren gesloten. Dit druk bezochte woningbouwsalon heeft dit keer alle records van opkomst verbroken met niet minder dan 360.000 bezoekers.

Thierry Pierret

De bouwsector in dit land draait erg goed. De groei is voor een groot deel toe te schrijven aan de winsthonger van investeerders. Die willen een maximum aan kleine nieuwe appartementen opkopen en verkopen om grote winsten te maken op die operaties. Er wordt vooruitgelopen op de demografische evolutie die voorziet in een toename van het aantal eenoudergezinnen en alleenstaanden in de samenleving. Bovendien hebben de lage rentevoeten heel wat gezinnen aangezet tot het kopen, bouwen of verbouwen van een woning.

Een interessante markt

De immobiliënprijzen kenden de afgelopen jaren een spectaculaire stijging. In 2006 bereikten de gemiddelde prijzen van huizen en appartementen respectievelijk 160.000 euro (+ 7,6%) en 147.000 euro (+ 8,3%). Dat blijkt uit cijfers van ERA, een netwerk van immobiliënkantoren. Deze situatie spoorde de banken aan om steeds soepelere kredietformules te hanteren om kandidaatkopers te verleiden.

Sommige banken voorzien zelfs in de mogelijkheid van terugbetalingen op 40 jaar om zo een lagere maandelijkse afbetaling te bekomen. Dat is bovendien voordelig voor de banken omdat ze hun winstmarge verhogen door een groter totaal aan rente te incasseren. Bovendien wordt een dergelijke lening vaak verbonden aan andere producten of verzekeringen bij dezelfde instelling.

“Groen” bouwen: luxe of noodzakelijkheid?

De middelen om te besparen op het energieverbruik krijgen vandaag heel veel aandacht. Zo zijn er de “passiefhuizen” die bijna geen gebruik maken van externe energie. Enige probleem is natuurlijk dat de bouw van dergelijke woningen 20% meer bedraagt dan bij klassieke woningen. De fiscale stimulans die werd goedgekeurd op de ministerraad van Leuven zal wellicht enkel voordeling zijn voor wie het zich kan permitteren om groen te wonen. De inzet is nochtans belangrijk: huisvesting en de bouwsector staan in voor 25%van de broeikasgassen.

De Groenen hadden terechte kritieken op de beperkte maatregelen van de regering. Ze stellen voor om subsidies te geven voor de isolatie van woningen, waarbij de subsidies worden betaald door de besparingen op het vlak van energie die het resultaat zijn van de isolatie. De groenen stellen dat dit een financiële nuloperatie zou zijn voor de overheid en ook voor de gezinnen.

Anderzijds willen de Groenen echter de financiering van de subsidies laten gebeuren door een hergroepering van bestaande energiefondsen, met inbegrip van de fondsen voor de sluiting van kerncentrales. Dat fonds zou bijgevolg opnieuw moeten worden opgericht met het geld van de belastingbetalers.

Voor een socialistische huisvestingspolitiek

Huisvesting is voor heel veel huishoudens de grootste uitgave. Het is zelfs de belangrijkste factor voor inclusie of uitsluiting in de samenleving. Het speelt ook op ecologisch vlak een cruciale rol. Redenen genoeg om op het vlak van de huisvesting afstand te nemen van de wetten van de markt.

Uiteraard stellen we niet voor om alle gezinswoningen te nationaliseren. Wel vinden we dat de bouwsector moet genationaliseerd worden en dat er een nationale planning nodig is om te komen tot betaalbare en degelijke huisvesting. Dat kan in eerste instantie gestimuleerd worden door de massale bouw van degelijke en betaalbare sociale woningen waarbij rekening wordt gehouden met ecologische factoren.

Enkel dan kan ervoor worden gezorgd dat huisvesting niet langer een belangrijke oorzaak van armoede is en kan tegelijk iets worden gedaan aan de uitstoot van gassen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie